Представљање

 • Ко је био једини ужички новинар кога помињу Черчил и Троцки

  Ко је био Крста Цицварић, Ужичанин рођен у селу Никојевићи? Помиње се као левичар и анархиста, залутао у идејама и идеологијама, све до фашизма; филозоф који је писао о Марксу и социјализму; у историји српског новинарства сматра се зачетником таблоидне штампе; једини је српски новинар кога помињу Винстон Черчил и Лав Троцки; погубљен од комуниста… (види цео чланак)

  Ко је био једини ужички новинар кога помињу Черчил и Троцки
 • Ужичка тврђава на поштанској маркици

  Поштанска маркица публикована поводом 650 година од помена Ужичког града представљена je у галеријском простору Историјског архива Ужице у петак, 22. децембра. Дубровачки историчар Мавро Орбин у свом делу „Краљевство Словенаˮ (1601) помиње Ужице и описује сукоб Николе Алтомановића са кнезом Лазаром Хребељановићем (1371—1389) и босанским баном и касније краљем Твртком Котроманићем (1353—1391), који су… (види цео чланак)

  Ужичка тврђава на поштанској маркици
 • Нова књига Емира Кустурице

  У Народној библиотеци у Ужицу у петак, 15. децембра, биће представљена нова књига филмског редитеља Емира Кустурице „Кад мртве душе марширају“. У програму ће, осим аутора, учествовати Владимир Димитријевић и Никола Маринковић. Промоција почиње у 19 часова. „Кад мртве душе марширају“ је књига која се чита у даху, и препознаје у свету око нас. Њене… (види цео чланак)

  Нова књига Емира Кустурице
 • Представљање књиге „Завичај Сретена Марића“

  У Народној библиотеци Ужице, у уторак, 5. децембра у 19 часова, биће представљена књига „Завичај Сретена Марића“ аутора Илије Мисаиловића. О књизи ће говорити Анђа Бјелић. Сретен Марић (1903-1992) je рођен у Субјелу код Косјерића. У Београду је дипломирао књижевност, а у Паризу је докторирао историју. Као гимназијски професор радио је у Београду, Скопљу и… (види цео чланак)

  Представљање књиге „Завичај Сретена Марића“
 • Промоција романа „Три хлеба насушна“

  У Народној библиотеци у Ужицу, у среду, 29. новембра у 19 часова, биће представљен роман „Три хлеба насушна“ Славице Мастикосе. То је  прича о родитељском троуглу, који чине пожртвовани отац, рано преминула мајка и помајка пуна љубави. Ауторка покушава да разреши загонетку властитог живота. Јединствено књижевно дело, специфичног емотивног и интелектуалног импулса, засновано на аутентичном,… (види цео чланак)

  Промоција романа „Три хлеба насушна“
 • Ужичко издаваштво на Међународном сајму књига у Београду

  На 66. Међународном сајму књига у Београду, ужичко издаваштво биће представљено на заједничком штанду са 37 издавача и 92 наслова, у Хали 4 Београдског сајма од 21. до 29.октобра. Ужице на сајму представља 15 издавача са 29 књига, Ариље, Прибој и Сјеницу по један издавач са по једним насловом, Бајину Башту два издавача са 4… (види цео чланак)

  Ужичко издаваштво на Међународном сајму књига у Београду
 • Представљање нове књиге Бојане Нешић

  „Само се срећа рачуна“, нова књига Бојане Нешић, биће представљена у ужичком Градском културном центру у петак, 2. јуна 2023. са почетком у 20 часова. (види цео чланак)

  Представљање нове књиге Бојане Нешић