Фестивал „Дани Данила Лазовића“ у Прибоју

Данило Лазовић / Wikipedia

Фестивал „Дани Данила Лазовића“, ове године под слоганом „Наших десет година“ који асоцира на десетогодишњи јубилеј ове манифестације, одржава се од 18. до 23. септембра у Прибоју, у Дому културе „Пиво Караматијевић“ и Завичајном музеју.  

Посвећен је успомени на познатог филмског, позоришног и телевизијског глумца Данила Лазовића (Бродарево, 1951 – Београд, 2006), који је гимназију завршио у Прибоју, а на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду дипломирао глуму 1974. године.

У поздравној речи и позиву на дружење директор Фестивала Милорад Дамјановић истиче да „фестивал слави име барда нашег глумишта Данила Лазовића и тиме показује да не заборавља своје великане“. Фестивал негује културу лепо казане речи и на делу показује колико је важна децентрализација у култури.

Део фестивалског програма је надметање студената глуме са акредитованих академија из Србије и региона, у казивању поезије. Победник добија „Повељу Данило Лазовић“ и новчану награду, дар општине Прибој. У овогодишњем стручном жирију су професор Факултета драмских уметности Радован Кнежевић, глумци Петар Божовић и Војин Ћетковић, рецитатор Рале Дамјановић и професор Академије драмских умјетности из Тузле, Дамир Махмутовић.

На овогодишњем јубиларном фестивалу публика ће имати прилике да шест дана ужива у позоришним представама реномираних ансамбала, изложбама и музици.

Панорама Ужица

Данило Лазовић остаће упамћен по бројним улогама у филмовима, позоришним представама и ТВ серијама. Широку популарност је стекао улогом Шћепана Шћекића и ТВ серији „Срећни људи“.

Био је члан ансамбла Народог позоришта у Београду, али је наступао и у другим позориштима, укључујући Атеље 212 и Звездара театар.

Преминуо је 25. марта 2006. од инфаркта и сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају