Изложба „Дијего  и Фрида: приче из живота“ у Градској галерији

Изложба „Дијего  и Фрида: приче из живота“ биће отворена у среду, 5. јуна у 13.00 часова у приземљу Градске галерије у Ужицу, у оквиру манифестације “Ужице – национална престоница културе Србије 2024”.

Поздравну реч имаће директор Галерије Зоран В. Цветић, а изложбу ће отворити Њ.Е. Карлос Феликс, амбасадор Мексика у Србији и градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

Поставку изложбе чине 60 фотографија које приказују призоре из свакодневног живота овог јединственог уметничког пара.

Фрида Кало (1907-1954) је мексичка сликарка у чијим радовима преовладавају сопствена искуства, често шокантна у приказима бола и тешког живота жена. Чак педесет пет од њених сто четрдесет три слика су аутопортрети који садрже лични симболизам допуњен графичким анатомским референцама. Њена преокупација женским темама и фигуративном веродостојношћу којом их је представљала, начинила је од ње феминистичку култну личност крајем XX века.

Била је под утицајем аутохтоне мексичке културе, чије је виђење сликала јаким бојама, мешавином реализма и симболизма. Њене слике су привукле пажњу сликара Дијега Ривере, за кога се касније и удала. Њихов уметнички рад и заједнички живот честа је тема у литератури и филму.   

Ђетиња

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *