Професорки Ружици Марјановић награда„Борка Павићевић“ за јавни гест

Новоустановљена награда „Борка Павићевић“ за јавни гест додељена је на свечаности у Центру за културну деконтаминацију у Београду професорки књижевности из Ужица Ружици Марјановић за изложбу „Не знам ништа о Миши Станисављевићу“, посвећену писцу Миодрагу Станисављевићу.

У речи захвалности професорка Ружица Марјановић је истакла да је ово признање за њу „огромна част и даје потврду да је чинила исправну ствар“.

Ружица Марјановић је професорка у ужичкој Гимназији и оснивач је Међународног књижевног фестивала „На пола пута“.

Ово је први пут да Центар за културну деконтаминацију додељује ову награду, и она ће се додељивати бијенално, било да је реч о уметничком, културном или активистичком јавном гесту.

Награда је установљена у сарадњи са Пољским Институтом у Београду, а на иницијативу поштовалаца и пријатеља Борке Павићевић у Пољској.

Борка Павићевић је била истакнута југословенска драматуршкиња, антиратна активисткиња, боркиња за људска права и оснивачица независних културних институција.

Ужице - панорама

Међу члановима жирија ове награде били су, између осталих, и редитељи Желимир Жилник и Оливер Фрљић, Суада Капић, фотографкиња Горанка Матић, новинарка Сандра Мандић.

На свечаности је додељена Специјална награда полицијском мајору Катарини Петровић из Ваљева за гест храбрости.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *