Изложба фотографија „Војни објектив“ Неђа Мирковића

Меморијална изложба фотографија Неђа Мирковића

У Великој сали Градског културног центра отворена је меморијална изложба фотографија „Војни објектив“, у знак сећања на Неђа Мирковића (1972-2019), који је током службовања у Војсци забележио бројне активности, догађаје и вежбе припадника Аеродрома Поникве и Ужичког корпуса.

Из богате архиве његових фотографија разних жанрова, издвојено је око 150 оних које се односе на војне активности и на изложби су приређене у три целине – Копнена војска, аеродром Поникве пре бомбардовања и снежни призори Дурмитора.

Део изложених фотографија својевремено је објављен у репортажама у војним часописима „Војска“ и „Нови гласник“ и излаган на више ауторских изложби Неђа Мирковића.  

На отварању изложбе о раду Неђа Мирковића говорили су пуковници у пензији Драган Крсмановић, некадашњи командант Аеродрома Поникве и Радомир Миловић, помоћник команданта Ужичког корпуса и Драган Цицварић, виши кустос Музеја на отвореном „Старо село“ у Сирогојну.

„Овом изложбом сећамо се војске, али и Нелета као хроничара и ја сам му веома захвалан на свему. Његове фотографије су документаристичке и велико су благо које морамо чувати“, рекао је пуковник у пензији Драган Крсмановић.

„У ширем спектру активности Ужичког корпуса и у условима ратног стања, Неђо је учестовао као фоторепортер и највише фотографија управо је из тог периода. Нажалост Неђо није више са нама, али његове фотографије остају као сведоци једног тешког времена. То не треба да се заборави“, нагласио је пуковник у пензији Радомир Миловић.

Изложба фотографија Неђа Мирковића организована је на иницијативу чланове његове породице и пријатеља. Отворена је до 9. јула.

Ужичка плажа
Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *