„Књига о Милутину” у ужичком Народном позоришту

Ненад Јездић / Фото Никола Вукелић

На великој сцени Народног позоришта Ужице у уторак и среду, 16. и 17. јануара, са почетком у 20 часова биће изведена представа Звездара театра из Београда „Књига о Милутину” по тексту Данка Поповића у режији Егона Савина.

Ненад Јездић се као Милутин Остојић више од 100 пута представио публици у Београду и на бројним гостовањима у више од 30 градова у Србији, Босни и Херцеговини, Словенији и Црној Гори.

Премијера је симболично изведена 11. новембра 2021. године, на Дан примирја у Првом светском рату, а јубиларну 100. представу Јездић је одиграо 1. марта 2023. године на Новој сцени Звездара театра.

Овенчана је „Златном колајном“ за најбољу монодраму на Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну, а потом је на Фестивалу малих позоришних форми у Зајечару такође проглашена за најбољу представу у целини и освојила је награду публике.

Ненад Јездић је пред премијеру „Књиге о Милутину“ навео Милутинове речи: „Ја не држим слово из историје, само своје мисли казујем и оно што ми је на души.”

Панорама Ужица

Ненад Јездић: „Ко су људи који су остали и који чине наш народ после таквог страдања? Јесмо ли макар мало следбеници тих врлина?“

„То је прича појединца која се не да наслутити у свом развоју и непредвидљива је зато што је лична и посебна. Тешка прича изискује и тешке речи које ће на моменте да зазвуче и патетично, али ово је једна објективна и истинита мука и страдање. Кад видим ту Милутинову реченицу и када видим како он своју мисао обликује, скоро сам сигуран да је Данко Поповић имао испред себе правог Милутина у одређеним тренуцима. Скоро сам сигуран да је тај Милутин постојао. Добро би било да се ми, као појединци и као народ запитамо, да видимо где је нестала спремност за подвиг, где је нестала ратничка част, људско поштење, људска скрушеност, помирљивост, хуманост – а све то јесте наш Милутин. Једно од питања које се мени намеће, а верујем и свима који ће испратити ово јесте – ко су људи који су остали и који чине наш народ после таквог страдања? Јесмо ли макар мало следбеници тих врлина?“, запитао се Ненад Јездић пред премијеру овог комада.

Представа је настала по књизи Данка Поповића „Књига о Милутину“, која је једна од најчитанијих у послератној српској књижевности. Објављена је 1985. године, имала је чак 40 издања и продата је у више од 500.000 примерака.

Аутор сценографије и костима за представу „Књигу о Милутину“ је Весна Поповић, композитор је Бора Дугић, а адаптацију текста потписује сам редитељ, Егон Савин.

Улазнице за представу у ужичком Народном позоришту по цени од 1.500 динара у продаји су на билетарници Позоришта радним данима од 14 до 20 часова.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545