Представљање књиге „Завичај Сретена Марића“

У Народној библиотеци Ужице, у уторак, 5. децембра у 19 часова, биће представљена књига „Завичај Сретена Марића“ аутора Илије Мисаиловића. О књизи ће говорити Анђа Бјелић.

Сретен Марић (1903-1992) je рођен у Субјелу код Косјерића. У Београду је дипломирао књижевност, а у Паризу је докторирао историју. Као гимназијски професор радио је у Београду, Скопљу и Загребу, где објављује и прве преводе. Други светски рат провео је у Београду и родном Субјелу.

Након рата је био саветник за културу у југословенској амбасади у Паризу од 1946. до 1950. године. Касније, по повратку у Србију, био је професор светске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду од 1962. до 1974. године. Био је члан САНУ од 1979. године.

Сретен Марић је добар део живота провео у Француској, где је и преминуо 1992. године. Био је човек од света и ерудита, велики познавалац књижевности, историје уметности и историје филозофије. Говорио је француски, енглески, немачки и руски језик.

Библиотека Матице српске и општина Косјерић, од 2005. године, сваке две године додељују награду „Сретен Марић“ за најбољи есеј, односно књигу есеја из књижевности, уметности или филозофије.

Велика брана, Ђетиња

Књига др Илије Мисаиловића највише пажње поклања периоду када су са Сретеном Марићем вођени интензивни преговори да свој легат, са изузетно вредном библиотеком, уступи Ужицу и да буде смештен у згради где је данас Градска галерија. Преговори су завршени неуспешно, а легат је данас у Матици српској у Новом Саду.  

О томе аутор књиге, као непосредни учесник, сведочи у књизи „Завичај Сретена Марића“, осветљавајући и на тај начин сложену личност нашег великог земљака, који јесте био човек од света, али се завичају увек радо враћао и српског сељака уздизао до митске личности.  

О свему овоме више на књижевној вечери са Илијом Мисаиловићем, Анђом Бјелић и, у њиховој причи, са Сретеном Марићем.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *