Библиотека

 • Издавачка делатност Историјског архива Ужице

  Издавачка делатност спада у једну од значајнијих делатности ужичког Историјског архива. Од 1970. године, када је штампана прва публикација Архива „Цветови у огњу – изгинули у рату 1941–1945. године у Општини Титово Ужице“, почиње континуирани рад на издаваштву. Заједно са Народном библиотеком и Народним музејом, 1972. године покренут је часопис „Ужички зборник“, а 1983. и… (види цео чланак)

  Издавачка делатност Историјског архива Ужице
 • „Књига неспокоја“ као авантура читања

  „Међу различитим човековим инструментима, књига, без сумње, задивљује. Остали су продужетак његовог тела. Микроскоп и телескоп, продужетак су његовог вида; телефон је продужетак гласа; затим имамо плуг и мач, продужетке његове руке. Али књига је нешто друго. Књига је продужетак меморије и имагинације… Зашто? Шта је наша прошлост до један низ снова. Каква је разлика… (види цео чланак)

  „Књига неспокоја“ као авантура читања
 • Књиге на поклон завичају

  Међу дародавце значајних књижевних дела бајинобаштанској Народној библиотеци „Милош Требињац“ недавно се уписао и један Злодолац, инжењер Душан Петровић (84), који  више од пола века живи у Немачкој. Завичају је поклонио вредну збирку књига која броји око 2.000 наслова, претежно на немачком и руском језику.  –  Душан је годинама  сакупљао књиге и формирао личну библиотеку… (види цео чланак)

  Књиге на поклон завичају