Издвојено

 • Ера културе

  У сусрет 2024. години, када Ужице има част да буде Престоница културе Србије, о граду, његовим културним темељима подизаним столећима, стубовима културе овдашњег доба који су ослонац за нова достигнућа неких будућих генерација, причају младе снаге, Маја и Душан, ученици Ужичке гимназије. Причају причу о свом граду какву је могла срочити само екипа Листа рујанског:… (види цео чланак)

  Ера културе
 • Битка на Кајмакчалану – Ужичани из 4. пука у првим редовима

  Пише Игор Гојковић Током једне од највећих епопеја наше ратне историје, 30. септембра 1916. српска војска освојила је врх Кајмакчалана, чувену коту 2525. Те суботе 30. септембра 1916. године, био је 19. дан крваве битке на Кајмакчалану. Са грчке територије нападала је Дринска дивизија пуковника Крсте Смиљанића, а на полукружној планинској греди са доминантним висовима… (види цео чланак)

  Битка на Кајмакчалану – Ужичани из 4. пука у првим редовима
 • Златибор

  Златибор је драгуљ Србије, планина лепоте, здравља, историје, културе, туристички рекордер по бројним критеријумима. Пространа заталасана висораван има просечну надморску висину око 1000 метара, а највиши врхови су Торник (1496 м) и Чигота (1422 м). У срцу планине данас се развија нови град, у коме је број становника увећан између два пописа за 821 становника.… (види цео чланак)

  Златибор
 • Манастири у ужичком крају

  Манастири Српске православне цркве, интензивно подизани од 13. века када је захваљујући Сави Немањићу призната аутокефалност Српске цркве, жаришта су вере, културе и писмености српског народа. Они су сачували историју и славу српске средњовековне државе и окупљали народ у дугим вековима отоманске власти на овим просторима. У манастирима су написане наше најлепше књиге, на њиховим… (види цео чланак)

  Манастири у ужичком крају
 • Старом пругом од Ужица до Вишеграда

  Књига Драгана Р. Филиповића Пецајући старом пругом од Ужица до Вишеграда није ни књига о пецању ни књига о железници. То је најлепши путопис пешака трасом пруге уског колосека од Ужица до Вишеграда. Може га написати само истински заљубљеник у Ђетињу и све њене чари. А такав је Фипа, како га сви боље знају него… (види цео чланак)

  Панорама Ужица
  Старом пругом од Ужица до Вишеграда
 • Мокра Гора

  Из више разлога Мокра Гора је заслужено проглашена за једно од најбољих туристичких села света 2021. године од најпрестижније светске институције у области туризма – Светске туристичке организације Уједињених нација  (UNWTO). Генерална скупштина ове организације изабрала је Мокру Гору између 170 кандидата из 75 држава. А разлози су јединственост овог места препознатљивог у целом свету… (види цео чланак)

  Мокра Гора
 • Ужички Стари град

  „Стари град, древна тврђава, срастао са Ужицем неодвојиво, стоји ту на литици у име лепоте за сва времена. Трагови мена светова, насталих и несталих, зидани и рушени на давним темељима, утиснути су у развалине Старога града. Тако је овај знамен Ужица изазов за одласке у прошлост. Ево га на бираној стени у кањону реке Ђетиње,… (види цео чланак)

  Ужички Стари град
 • Видео шетња ужичком плажом

  Ужичка плажа је омиљено шеталиште Ужичана. Ако нисте у прилици да се сами прошетате искористите прилику да то урадите преко Интернета. (види цео чланак)

  Видео шетња ужичком плажом
Панорама Ужица

Поделите:

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају