Велика брана на Ђетињи

На реци Ђетињи, у Турици, неколико километара узводно од Ужица, саграђена је још једна хидроелектрана после оне под Градом која је пуштена у рад 2. августа 1900. године. Нова хидроелектрана пуштена је у рад 1. јануара 1929. године.

За њене потребе је у Турици, код Ристовића стене, на месту где река Ђетиња излази из Стапарске клисуре, подигнута брана познатија као Велика брана.

Планови за њену градњу постојали су још од 1907. године због повећаних потреба за струјом, превасходно за ткачке фабрике. Али су ратови омели остварење плана. Када су ратови прошли и стекли се услови за градњу, радови су почели 1925. године и завршени су за четири године.

Обе хидроелектране, и ова у Турици и она под Градом, представљају значајна инжењерска остварења за време у коме су грађене. Хидроелектрана у Турици данас није у функцији, а 1979. године проглашена је за непокретно културно добро – споменик културе од великог значаја.

Велика брана на Ђетињи је место где посетиоци радо долазе због импозантног водопада који пада са висине од двадесетак метара са бране. То је скривена лепота надомак града, рај за риболовце и рекреативце, део туристичке понуде града која очарава моћним хуком воде и њене свежине.

Велики Рзав, Орловача, Равни
Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *