Музика

 • Ужичанка (Ужичко коло)

  Ужичко коло, знано и као Ужичанка, једно је од најпознатијих у Србији. Упркос општем уверењу, да је оно део народног предања, ово је коло ауторско, настало је седамдесетих година прошлог века. Аутор музике је тада надасве познат хармоникаш Милија Спасојевић (1925-1980). Убрзо је најстала и препознатљива кореографија. Коло је постало толико омиљено да је обнарођено… (види цео чланак)

  Ужичанка (Ужичко коло)
 • Све моје јесени су тужне – Жарко Петровић

  Све моје јесени су тужнеДани плачни су свиА моје очи још су влажнеСуза и бола траг За тебе чујем да си срећнаЉубав прати те свудИ руже другом да си далаШто нама донесе мај Зар ниси могла мени опет да се вратшДобро си знала тебе да још чекам ја И увек јесен када дођеКише стигну у… (види цео чланак)

  Све моје јесени су тужне – Жарко Петровић
 • Јелена – Кило и по

  Изгубио сам тебе и нанео ти бол,изгубио сам све, а нисам мор’о то. У мени ничег нема,свеједно ми је све,поред мене нема, нема нема ње. Јелена, Јелена моја,прича моја, никад доречена.Јелена, Јелена мојапесмо моја, сузом заливена. Време живот носи заборавићу свеали дуге ноћи носе исте сне.Ја своју љубав чувам и не веруј ми садда могу… (види цео чланак)

  Јелена – Кило и по
 • Ој Ужице мали Цариграде

  Песма је настала крајем периода када је у Ужицу још живело турско и потурчено становништво, у време када јача покрет српског становништва за ослобођење од турске окупације. Вук Караџић ју је забележио и објавио 1841. године. Мелодију песме је много касније, средином двадесетог века, забележио Ђорђе Караклајић, етномузиколог. Верзија коју је Вук Стефановић забележио: Пјесма… (види цео чланак)

  Ој Ужице мали Цариграде

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају