Туризам

 • Видиковци Златибора

  Спојите здравље, енергију, лепоту и тренутак који одмах постаје успомена. Посетите неке од видиковаца Златибора – Торник, Градина, Чигота, Обадово брдо, Око, у селу Доброселица… Доживећете најлепше чари златиборске висоравни. Поглед у бескрај ливада и столетних борова. Уз обележавање 130 година организованог туризма, Туристичка организација Златибор истиче да се „на овој важној степеници тако дугог,… (види цео чланак)

  Видиковци Златибора
 • Црква брвнара у Доброселици

  Црква светог пророка Илије, познатија као црква брвнара у Доброселици увек је на врху листе места на Златибору која треба посетити. Смештена је у селу Доброселица, међу високим раскошним боровима који памте и време Косовског боја. На основу записа откривеног на једном од брвана, закључује се да је црква саграђена 1821. године, на месту старије… (види цео чланак)

  Црква брвнара у Доброселици
 • Ледена пећина код Нове Вароши једна од најлепших у Србији

  Природни резерват Увац права је ризница најлепшег природног богатства у Србији. Свима видљиви бисери су величанствена језера која из године у годину привлаче све већи број посетилаца. Ипак, до појединих локалитета чије лепоте одузимају дах, можете доћи само уколико добро познајете терен и у пратњи чувара заштићеног подручја. Ушачки пећински систем је једна од њих.… (види цео чланак)

  Ледена пећина код Нове Вароши једна од најлепших у Србији
 • Прераст у Доброселици

  Велику пажњу туриста на Златибору привлачи ретка и веома занимљива геолошка појава – прераст. Налази се на месту Точковица у непосредној близини села Доброселица код Водица, а позната је и под називима Точковића пећина, Јечменска пећина и Шупљица. То је природни мост који је настао обрушавањем таванице накадашње пећине. Дуга је 48 метара, широка око… (види цео чланак)

  Прераст у Доброселици
 • Златибор

  Златибор је драгуљ Србије, планина лепоте, здравља, историје, културе, туристички рекордер по бројним критеријумима. Пространа заталасана висораван има просечну надморску висину око 1000 метара, а највиши врхови су Торник (1496 м) и Чигота (1422 м). У срцу планине данас се развија нови град, у коме је број становника увећан између два пописа за 821 становника.… (види цео чланак)

  Златибор
 • Манастири у ужичком крају

  Манастири Српске православне цркве, интензивно подизани од 13. века када је захваљујући Сави Немањићу призната аутокефалност Српске цркве, жаришта су вере, културе и писмености српског народа. Они су сачували историју и славу српске средњовековне државе и окупљали народ у дугим вековима отоманске власти на овим просторима. У манастирима су написане наше најлепше књиге, на њиховим… (види цео чланак)

  Манастири у ужичком крају
 • Старом пругом од Ужица до Вишеграда

  Књига Драгана Р. Филиповића Пецајући старом пругом од Ужица до Вишеграда није ни књига о пецању ни књига о железници. То је најлепши путопис пешака трасом пруге уског колосека од Ужица до Вишеграда. Може га написати само истински заљубљеник у Ђетињу и све њене чари. А такав је Фипа, како га сви боље знају него… (види цео чланак)

  Старом пругом од Ужица до Вишеграда
 • Дринска регата

  Организатори манифестације Дринска регата у Бајиној Башти и за оволетње окупљање од 19. до 23. јула најављују највећу „журку“ на води, садржајан програм, добар провод, забаву за све узрасте, добру храну и гостопримство које никад не изостане у овом крају. Ове 2023. године биће то 29. регата по реду, на којој је до сада, према… (види цео чланак)

  Дринска регата
 • Ужичка хидроцентрала на реци Ђетињи

  Хидроцентрала на реци Ђетињи у Ужицу направљена је 1900. године и један је од симбола овог града. То је прва електрична централа подигнута по Теслиним принципима полифазних струја у Србији и то свега пет година после подизања исте такве на реци Нијагари у Америци. Овај објекат, смештен испод ужичког Старог града, осмислио је Ђорђе Станојевић,… (види цео чланак)

  Ужичка хидроцентрала на реци Ђетињи
 • Мокра Гора

  Из више разлога Мокра Гора је заслужено проглашена за једно од најбољих туристичких села света 2021. године од најпрестижније светске институције у области туризма – Светске туристичке организације Уједињених нација  (UNWTO). Генерална скупштина ове организације изабрала је Мокру Гору између 170 кандидата из 75 држава. А разлози су јединственост овог места препознатљивог у целом свету… (види цео чланак)

  Мокра Гора
 • Потпећка пећина

  Док седите у изузетно пријатном ресторану испред Потпећке пећине, уз шум пећинске речице која ту, на дохват руке, протиче на свом кратком путу до Ђетиње, намеће се помисао на неке давне људе, за које археолози претпостављају да су ту живели у време неолита, млађег каменог доба. Оно је на Балкану почело око 5500 година пре… (види цео чланак)

  Потпећка пећина
 • Ужички Стари град

  „Стари град, древна тврђава, срастао са Ужицем неодвојиво, стоји ту на литици у име лепоте за сва времена. Трагови мена светова, насталих и несталих, зидани и рушени на давним темељима, утиснути су у развалине Старога града. Тако је овај знамен Ужица изазов за одласке у прошлост. Ево га на бираној стени у кањону реке Ђетиње,… (види цео чланак)

  Ужички Стари град

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају