Добра вест да је угашен пожар на депонији Дубоко

Према информацији из руководства Града Ужица пожар на депонији Дубоко коначно је у потпуности угашен.

После скоро 20 дана гашења пожара и великог загађења околине, ова вест је свакако охрабрујућа, али због природе проблема остаје неизвесност и могућност да се пожар поново активира.

Депонија Дубоко код Ужица / Фото РИНА

Неопходно је што хитније предузети све најављене мере санације и уређивања депоније, за шта је расписан тендер и намењено 30 милиона евра помоћи државе.

У акцију гашења биле су укључене ватрогасне јединице и комуналне службе са механизацијом, два хеликоптера МУП-а Србије. Коришћен је термовизијски уређај за одређивање тачне локације пожара дубоко испод површине депоније.

Масовни протести грађана јасна су потврда њихове забринутости због последица ове еколошке катастрофе по здравље становника Ужица и околних насеља и села.  

Велики Рзав, Орловача, Равни

Процена је да је до пожара дошло зато што није контролисана емисија метана и његово концентровање које се добија микробиолошком разградњом органском супстанцом која се налази у комуналном отпаду. Уз то потребна је и контрола површинских и подземних вода, што је међу основним условима које треба да задовољи санитарна депонија.

/ Фото Град Ужице
Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *