Фестивал „Залет“ у Галерији Ковачевић на Боровој Глави

Три фестивалска уметничка дана на Боровој Глави на Златибору, од петка до недеље (28-30. јул) биће испуњени сликањем, вајањем, радионицама, филмом, музиком…

Фото: ТО Златибор

Манифестација „Залет“ уноси још више уметности на Златибор, настављајући мисију оснивача Галерије, сликара Божа Ковачевића (1934-2010), који је овај „уметнички град“ на скоро хиљаду квадратих метара подигао 1981. године као свој животни и радни простор.

Живео је Божо радије на Боровој Глави него у Београду. Остао је веран и везан за свој родни крај. У Доброселици је ишао у основну школу, у гимназију у Ужицу, Београду и Крушевцу. Дипломирао је 1961. године на Академији ликовних уметности, а постдипломске студије завршио код Ђорђа Андрејевића Куна и Љубице Цуце Сокић.

Усавршавао се у Паризу од 1962. до 1964, а током 1965. и 1966. боравио у Њујорку. Излагао је на бројним колективним и самосталним изложбама у Југославији и иностранству, а значајније самосталне изложбе имао је у Каиру (1980), Франкфурту (1981) и Минхену (1982. и 1984).

Монографија Божо Ковачевић у издању ужичких “Вести”

Од осамдесетих година највише је радио пејзаже, а Златибор му је био највећа инспирација. Ту је направио Галерију у аутентичној златиборској архитектури, са изложбеним и радним делом, која је тада била надалеко препознатљиво културно одредиште.

Ђетиња, Велики парк

Манифестација „Залет“ у Галерији Ковачевић оживљава његово дело и доноси нову уметност. Овогодишње издање отвориће трио из Ариља, Катарина Симовић (виолина), Вера Буквић (виолина) и Анђелија Ђоковић (клавир), а студенткиња друге године глуме Драгана Николић представиће се рециталом песама Мике Антића из збирке „Гарави сокак“.

У суботу у 20 часова биће приказан филм „Кома“ у режији Петра Јакоњића. На програму је и концерт џез певачице Јелене Јововић.

Изложбу слика и скулптура приређује Зоран Коки Алексић, а његов перформанс и фотографије Инеле Ковачевић, историчарке уметности, концептуалне уметнице и фотографкиње, остављени су за завршно вече овогодишњег „Залета“ у Галерији Ковачевић.

У оквиру манифестације, на Боровој Глави боравиће мултимедијална класа професора Томаса Зипа са Универзитета уметносту у Берлину и радити под пратњом керамичарке и Шефа радионице за глину Данијеле Пивашевић Тенер.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Ознаке:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *