„Жестивал 2023“ – 8. Међународни фестивал природе и културног наслеђа у Ужицу

Један град чини градом његова стварност али и митови о његовог прошлости. Један град чине улице, тргови, библиотеке, музеји, галерије… Град чине улице и сокаци, људи и њихове приче које међусобно стварају. Све то заједно чини дух једног града, а ако нестане дух једног града, онда град постаје град духова – речи су Бранислава Митровића, председника Организационог одбора „Жестивала“, Међународног фестивала природе и културног наслеђа у Ужицу, који се ове године одржава осми пут и траје од 21. до 28. августа.

„Жестивал“ се темељи на најбољој традицији града на Ђетињи, вреднованој доприносом данашњих генерација које овим фестивалом показују нова богатства града на културном, привредном и туристичком плану.

Манифестација је први пут одржана 2006. године као фестивал воћних ракија, са циљем да промовише квалитетне, аутентичне домаће производе и допринесе њиховој видљивости и препознатљивости на глобалном тржишту.

Обновљен је 2016. године са ширим циљем истог карактера – показати све вредно што обележава овај тренутак града и афирмише природу и културно наслеђе. И потврђује трајност опредељења да и нови дани буду достојни сећања нових генерација Ужичана, таквих рођењем, али и радом и стварањем, за још богатију материјалну и духовну ризницу свога града.

Ову идеју организатори обједињују поруком: Традиција је све оно најбоље из прошлости што ће преживети данас и дочекати сутра. Кад то сутра постане јуче и оно ће за неко ново сутра црпети снагу из најбоље традиције.

Панорама Ужица

Овакву амбицију прати и програмско богатство фестивала – промотивни и едукативни садржаји, културно-уметнички програм (концерти, књижевне вечери, изложбе), увек пожељна валоризација великих дела која обележавају историју града, као путоказ да се смело и зналачки закорачи у неизвесност убрзаног времена.

„Боемско вече“ је дуг ужичким легендама којима је „боемија постала филозофија, мерни инструмент вредности и издржљивости“, са неодољивим шармом градских кафана и уживања у разговору и дружењу.

„Жестивал 2023“ је прилика је да се још једном покаже лепота Старог града, скоро обновљеног симбола вековног опстанка Ужица на литици историје, ратова и друштвених мена. Да се на осам векова трајања Беле цркве Каранске жупана Брајана подсетимо да има идеја и посвећености које никакви зуби времена и непријатеља не могу саломити.        

Осам дана осмог „Жестивала 2023“ нека буду дани пријатељства и дружења, окупљања на лепим догађајима који успуњавају програм још једног издања ове значајне манифестације Града Ужица и станара његове садашњости!

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Понедељак, 21. август

Изложба слика: У СКРИВЕНОЈ ДУШИ ГРАДА – Раде Верговић

Јокановића кућа, 19.00 часова

Уторак, 22. август

Промоција књиге: ХРОНИКА ЈЕДНЕ УЖИЧКЕ ПОРОДИЦЕ – Марко Поповић

Тврђава „Стари град“, 19.00

Промоција ће бити праћена наступом Хора Г.Л.А.С.

Среда, 23. август

КОНЦЕРТ БРАЋЕ ТЕОФИЛОВИЋ

Плато централе „Под градом“, 20.00

Четвртак, 24. август

СТАРО УЖИЦЕ КРОЗ ОДЕВАЊЕ

Градски трг, 19.00

Изложба фотографија Милоша Познановића.

Тренутак да застанемо пред неумитном судбином која је само неколико дана пред догађај однела једног дивног човека, нашег суграђанина, Милоша Познановића. Знамо га као Миша тамбурицу, колекционара, шахисту, чувара ужичке старине са ретким и зато још вреднијим фотографијама, драгог комшију и пријатеља.

„Свом снагом се борио за стари урбани ужички дух. Свакога од нас задужио је понечим: Некога песмом, некога свирком, некога ретком и вредном фотографијом и разгледницом, некога причом, анегдотом и саветом, партијом шаха, са лепом речи, осмехом и неизмерном љубављу“, само је једна од опроштајних порука, овде изабрана јер је од организатора фестивала.

Петак, 25. август

БОЕМСКО ВЕЧЕ (Музика, поезија, сећања на старо Ужице и знамените Ужичане уз Тамбурашки оркестар „Северац“)

Башта Градског културног центра, 20.30

Субота и недеља, 26. и 27. август

ДАНИ У ПРИРОДИ (Промоција здравих стилова живота, туристичких и рекреативних потенцијала)

Централа „Под градом“, кањон Ђетиње, тврђава „Стари град“, Неолитско насеље… од 9.00 до 17.00

ТЕСЛА НА ЂЕТИЊИ (Ликовна колонија и изложба слика, Округли сто на тему „Тесла, човек ван свог времена“, Демонстрација рада „Теслиног јајета и трансформатора“)

Централа „Под градом“, од 9.00 до 17.00

Субота, 26. август

ВЕЧЕРЊИ УЖИЧКИ БАЗАР (Излагање и дегустација аутентичних и традиционалних производа, Проглашење победника, Дегустација највеће „Лепиње са све“ на свету, Концерт ужичких тамбураша, Концерт бенда „Moon dance“)

Градски трг, 19.30

Недеља, 27. август

СРЕДЊОВЕКОВНО БЛАГО ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ (Панел дискусија на тему: „Заштита и валоризација културног наслеђа“, Промоција филма „Средњовековно благо западне Србије“

Тврђава „Стари град“, 19.00

Понедељак, 28. август

БЕЛА ЦРКВА КАРАНСКА (Приказивање филма „Бела црква Каранска“, Промоција репринт издања књиге Рада Познановића „Бела црква Каранска“)

Каран, 18.30 (после вечерње службе)

Покровитељ и организатор „Жестивала“ је Град Ужице уз подршку Регионалне привредне коморе, Регионалне развојне агенције, Пољопривредне саветодавне и стручне службе, Туристичке организације регије западна Србија, Туристичке организације града Ужица као и Пословног клуба Западна Србија.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *