Festival „Zalet“ u Galeriji Kovačević na Borovoj Glavi

Tri festivalska umetnička dana na Borovoj Glavi na Zlatiboru, od petka do nedelje (28-30. jul) biće ispunjeni slikanjem, vajanjem, radionicama, filmom, muzikom…

Foto: TO Zlatibor

Manifestacija „Zalet“ unosi još više umetnosti na Zlatibor, nastavljajući misiju osnivača Galerije, slikara Boža Kovačevića (1934-2010), koji je ovaj „umetnički grad“ na skoro hiljadu kvadratih metara podigao 1981. godine kao svoj životni i radni prostor.

Živeo je Božo radije na Borovoj Glavi nego u Beogradu. Ostao je veran i vezan za svoj rodni kraj. U Dobroselici je išao u osnovnu školu, u gimnaziju u Užicu, Beogradu i Kruševcu. Diplomirao je 1961. godine na Akademiji likovnih umetnosti, a postdiplomske studije završio kod Đorđa Andrejevića Kuna i Ljubice Cuce Sokić.

Usavršavao se u Parizu od 1962. do 1964, a tokom 1965. i 1966. boravio u Njujorku. Izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u Jugoslaviji i inostranstvu, a značajnije samostalne izložbe imao je u Kairu (1980), Frankfurtu (1981) i Minhenu (1982. i 1984).

Monografija Božo Kovačević u izdanju užičkih “Vesti”

Od osamdesetih godina najviše je radio pejzaže, a Zlatibor mu je bio najveća inspiracija. Tu je napravio Galeriju u autentičnoj zlatiborskoj arhitekturi, sa izložbenim i radnim delom, koja je tada bila nadaleko prepoznatljivo kulturno odredište.

Đetinja

Manifestacija „Zalet“ u Galeriji Kovačević oživljava njegovo delo i donosi novu umetnost. Ovogodišnje izdanje otvoriće trio iz Arilja, Katarina Simović (violina), Vera Bukvić (violina) i Anđelija Đoković (klavir), a studentkinja druge godine glume Dragana Nikolić predstaviće se recitalom pesama Mike Antića iz zbirke „Garavi sokak“.

U subotu u 20 časova biće prikazan film „Koma“ u režiji Petra Jakonjića. Na programu je i koncert džez pevačice Jelene Jovović.

Izložbu slika i skulptura priređuje Zoran Koki Aleksić, a njegov performans i fotografije Inele Kovačević, istoričarke umetnosti, konceptualne umetnice i fotografkinje, ostavljeni su za završno veče ovogodišnjeg „Zaleta“ u Galeriji Kovačević.

U okviru manifestacije, na Borovoj Glavi boraviće multimedijalna klasa profesora Tomasa Zipa sa Univerziteta umetnostu u Berlinu i raditi pod pratnjom keramičarke i Šefa radionice za glinu Danijele Pivašević Tener.

Taraturs krstarenje Perućac - Višegrad - Perućac

Podelite:

Oznake:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *