Карајукића Бунари на -27

Фото: РИНА

Србију су оковали ледени дани, температуре ретко у ком граду да пређу у плус, али ипак зна се где је најхладније и “најледеније”. У селу Карајукића Бунари код Сјенице, које називају српским Сибиром, овог јутра измерено је чак минус 27 степени. Мештани кажу да су навикли и да су зиме некада биле још оштрије, а навикли су и малишани који редовно похађају наставу упркос великој хладноћи.

– Настава се одвија нормално, али су превозници који довозе ђаке мало каснили због смрзавања нафте у возилима. Наши ђаци су навикли на ове зимске услове, топло се обуку и не смета им зима. То су прави борци од малих ногу. Оно што смо ми учинили јесте да је у школи реновирана столарија, па ученици бораве у топлим просторијама што је и најважније – каже Музафер Бибић, директор Основне школе у селу Карајукића Бунари.

Сви путеви до села су тренутно проходни, мештани се греју на дрва, а ватра се ложи током читавог дана. Из куће се излази само кад се мора, а током зиме потроши се и преко 20 метара дрва.

На Пештерској висоравни живи око 3.500 становника. Села још увек нису потпуно пуста, али сурови услови утичу на младе људе да се све чешће селе у град. Они који су остали баве се сточарством и школују децу. Постоји једна матична школа и шест истурених одељења, а наставу похађа са предшколцима око 300 деце.

Село Карајукића бунари најледенија је тачка Србије, 2006. године била је друго по реду најхладније место на Балкану са измерених – 39,5, а већи минус забележен је само на Игману са температуром -42.5.

РИНА

Фото: РИНА
Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *