„Лепа Брена проџект“ у Народном позоришту Ужице

Представа “Лепа Брена проџект” биће изведена у понедељак, 4. марта са почетком у 20 часова на Великој сцени Народног позоришта Ужице.

Лепа Брена је највећа звезда Југославије, симбол њеног шоубизниса и просперитета. Њена каријера која је почела у турбулентним осамдесетим годинама, као да прати све социјалистичке и постсоцијалистичке културне, политичке и економске трансформације које су се десиле са Југославијом, укључујући и распад земље и њену стидљиву реинвенцију у културном простору. У фигуру Лепе Брене уписане су теме шоу бизниса, односно тржишно-капиталистичког функционисања у социјалистичкој економији осамдесетих; потом рата , транзиције на капитализам и гомилање богатства, и на концу носталгије за старом земљом. Истовремено, фигура Брене неминовно спаја друштвено-политички контекст са нашим личним историјама, афектима, и живљеним искуством.

Лепа Брена је дакле за нас, али верујемо и за многе друге – симбол и старе земље, и нашег одрастања, и откривања сексуалности. Зато и овај пројекат није замишљен као биографска представа, већ сасвим другачије: кроз највећи шоубизнис симбол Југославије, желимо да суштински причамо о комплексности и унутрашњим контрадикцијама последње скоро четири декаде ових простора, о његовим друштвено-политичким трансформацијама, поносу и болу, о разочарењима и нади, и о нама самима.

Сама представа подразумева истраживање различитих извођачких пракси, од стране ауторског тима и пет извођача на сцени. Реч је дакле о пет Брена које кроз монолошке исказе контекстуализују тему пројекта, проблематизују је и ступају у међусобне односе, творећи тако од низа монолога једну широку дијалошку форму.

Пројекат мобилише различите језике глумачког и плесног, те музичког театра, стварајући полигон за развој имверзивног позоришног догађаја, где сви учесници представе ступају у дијалог са наведеним тематским оквиром и наслагама сопственог сећанај и личним искуством као примарним контекстом разумевања наше колективне прошлости.

Аутори и редитељи: Владимир Алексић и Олга Димитријевић

Писци: Олга Димитријевић, Ведрана Клепица, Слободан Обрадовић, Маја Пелевић, Тања Шљивар

Драматург: Димитрије Коканов

Кореограф: Игор Коруга

Сценограф: Никола Кнежевић

Костимографкиња: Милица Коларић и Сенка Кљакић

Композитор: Драшко Аџић

Корепетитор: Ана Ћосовић

Организаторка и извршна продуценткиња: Оливера Кецојевић

Подела: Владимир Алексић, Јована Беловић, Јасна Ђуричић, Јелена Илић, Анђела Јовановић

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *