Реконструкција Водене куле на Старом граду

Град Ужице једна је од 20 награђених локалних самоуправа, које ће средствима Европске уније реализовати пројекте пословне инфраструктуре.

Ужице ће реализовати пројекат реконструкције Водене куле на Старом граду, који ће ЕУ ПРО Плус подржати са 387.000 долара, док ће око 516.000 долара бити учешће града.

Овим се наставља реконструкција ужичког Старог града.

После рушења тврђаве 1863. године, њено пропадање трајало је више од сто година. Тек је у периоду од 1973. до 1984. године извршена њена делимична реконструкција и конзервација.

Обимнијих и значајнијих радова на реконструкцији није било све до 2019. године када је почела реализација замашног пројекта реконструкције горњег града и конзервација средњег и доњег дела.

Панорама Ужица

Завршетком изградње главне куле на врху града и конзервацијом и уређењем околног простора 2022. године, Ужице је поново добило свој Стари град, налик ранијем, у лепоти какву и заслужује препознатљиви симбол града.

Са циљем враћања његове пуне лепоте и даљег оживљавања овог вредног културног наслеђа, на реду је реконструкција Водене куле.

У плану је и повезивање Старог града са магистралним путем према Златибору на другој страни Ђетиње, преко пешачког моста. Реализацијом тих планова ужички Стари град био би у пуној туристичкој понуди Ужица и ужичког краја.

Обновљена ужичка тврђава и Читакова стена / Снимио Предраг Супуровић
Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *