Представљање књиге „Отписана“ Митре Митровић

У Читалишту Народне библиотеке Ужице у петак 15. марта у 19 часова биће представљена књига „Отписанаˮ Митре Митровић. О књизи ће говорити приређивач Вељко Станић, историчарка уметности Станислава Бараћ и издавач Мањо Вукотић.

Митра Митровић (Пожега, 1912–Београд, 2001) била је учесница Народноослободилачке борбе и прва министарка у историји Србије.

Основну школу завршила је у Пожеги, а Гимназију у Ужицу. Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду 1934. године, на одсеку за словенску филологију и књижевност.

Током студија први пут се сусрела са комунистичким идејама. Од 1931. укључила се у напредни омладински покрет, а 1933. постала je члан Комунистичке партије Југославије.

Велики допринос дала је у борби за женска права и слободу. У периоду Краљевине Југославије била је једна од оснивачица Омладинске секције Женског покрета и уредница листа за женску еманципацију Жена данас (1936–1940). Учествовала је у организовању Антифашстичког фронта жена, била је члан редакције листа Борба у рату и већник АВНОЈ-а.

Ђетиња

После рата, као једна од најистакнутијих бивших партизанки, заузимала је највише партијске и државне функције. Била је у браку са Милованом Ђиласом од 1936. до 1952. годинe.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *