„Први партизан“ свечано обележио 95 година рада и успеха

Са изложбе поводом 95. година рада „Првог партизана“

„Први партизан“, водећа фабрика наменске индустрије и једна од најуспешнијих фирми у Србији, обележила је у новом погону у Даутовцу на Белој Земљи јубиларних 95. година рада и Дан предузећа, 22. новембар, посвећен сећању на 120 погинулих радника Партизанске фабрике оружја и муниције 1941. године у измештеном погону у трезору Народне банке, данашњем меморијалном простору ужичког Народног музеја.

Бројне пословне партнере и госте поздравио је генерални директор Добросав Андрић, истичући да је „Први партизан“ сталним развојем дошао у фазу да је највеће земље света, Америке, Европске уније, бивше југословенске републике, покрио својим производима.

– Наш извоз је у просеку 95 одсто од укупно произведених јединица. Овде у новом погону биће смештено комлетирање и паковање спортске и ловачке муниције коју шаљемо целом свету. Његова изградња започела је пре пет година и завршена је према планираној динамици. У овим просторима који су урађени у складу са највишим стандардима са аспекта безбедности, заштите животне средине и заштите на раду, обезбедићемо много нових позиција за опрему, а то значи да ћемо моћи тржишту да понудимо више робе. У почетку ће овде бити пресељена садашња подземна хала, а у каснијем периоду спремили смо пројекат за имплементацију нове опреме и тако ћемо проширити своје производне капацитете – истакао је директор Андрић.

Историја “Првог партитана” почиње 1. маја 1928. године када је у касарни „Стефан Немања“ у Крчагову почела да ради фабрика за производњу ловачких пушака и пиштољске муниције, коју је оснивач Јакоб Пошингер, у сарадњи са војском и владом Краљевине Југославије, преселио из Крања у Ужице крајем 1927. године.

Подсећајући на развојни пут „Првог партизана”, директор за техничко-технолошке послове и производњу Михаило Топаловић посебно је истакао снажан успон фабрике од седамдесетих година прошлог века, који је омогућио реализацију сопственог, аутентичног програма специјалне производне опреме и раст производње која континуирано задовољава домаће потребе и остварује све боље извозне резултате.

Панорама Ужица

– Одржали смо континуитет у инфрастуктурним инвестицијама и развоју нових програма и слободно можемо да кажемо да смо данас међу првим фабрикама у свету по броју производа које нудимо на тржишту, а тај број се непрекидно повећава. Бренд ППУ запажен је на светским сајмовима пошто купци на једном месту могу добити муницију источене и западне хемисфере – рекао је директор Топаловић и истакао да је „Први партизан“ пред новим изазовима развоја технологије и повећања производње.

– Постојећи производни капацитети, на основу потраживања која готово 50 процената премашују производњу, траже изградњу нових погона, потребе тржишта изискују нове производе, нове технологије, опрему, нове кадрове. Ако канимо успети, а канимо, јер смо само на то спремни, морамо се, као до сада, прилагођавати и ићи у корак са светом, ако не и корак испред – нагласио је технички директор Михаило Топаловић.

На свечаности је поводом јубилеја приређена изложба производа “Првог партизана”, а заслужним радницима уручена су признања и награде за допринос и верност колективу.

У новом погону на Белој Земљи следи пресељење опреме и регулисање папирологије како би ускоро почео производни процес који ће омогућити израду додатних 50 милиона метака годишње, углавном за извоз на тржиште Европе, Америке и Азије.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају