Представљена програмска књига “Ужице – престоница културе 2024”

У сусрет званичном преузимању титуле националане престонице културе које је заказано за 21. март, у Народом позоришту Ужице уприличена је промоција програмске књиге. Велику манифестацију свечаног отварања “Празник светлости” али и све остале садржаје који ће обележити годину Престонице културе Србије присутнима су представили градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и председник Скупштине града и координатор пројекта Бранислав Митровић.

“Са великим задовољством најављујем велику манифестацију свечаног отварања ,,Празник светлости“, 21. марта на Градском тргу, у 20 часова, где ћемо кроз аудио-визуелни спектакл имати прилику да видимо и чујемо Симфонијски оркестар, Хор РТС-а, маестра Дејана Савића, као и КУД ,,Ере“ и Дејана Петровића. Са пет носећих локација обратиће нам се наше лучоноше и поздравити нас оптимистичном поруком, најављујући годину светлости – најављујући ЕРУ КУЛТУРЕ”, истакла је градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

Уз подсећање да се реконструкција Велике сале Градског културног центра, симбола једног времена и посебног духа Ужица, приводи крају, градоначелница је нагласила да ће Ужице након више од 50 година, имати модеран и мултифункционалан простор, са новом бином, столаријом, изолацијом и глувом собом, и да је у истој установи завршен и лифт за особе са инвалидитетом.

“На месту некадашње стрељане, простору у самом центру града, биће саграђен вишеспратни простор, па ћемо у приземљу имати Музеј керамике, а на спрату Дечији културни центар, са амфитеатром, клубом и простором за дружење младих, и баш по овом пројекту смо јединствени у Србији. Поменути сликар, Михаило Миловановић, за кога су хроничари забележили да је његова изложба 1938. у павиљону “Цвијета Зузорић” у Београду била најпосећенија поставка у дотадашњој историји те установе, добиће легат у родној Рибашевини, у простору у ком је живео и стварао. Стална поставка “Ужице кроз векове”, која подразумева хронолошки приказ Ужица од неолита до данас, биће у згради која припада Народном музеју, а у самом објекту имаћемо замену столарије, као и замену машинских и електро-инсталација. У Мокрој Гори, локалитету проглашеном за најлепше село света 2021. године, биће изграђено Динарско-рибарско насеље сачињено из два дела”.

Према речима менаџера и координатора пројекта Бранислава Митровића, култура нису само интелектуални, музички, позоришни, уметнички и књижевни производи, већ и начин живота једног града.

“Вечерас пред вас излазимо са предлогом програма који ћемо заједно реализовати, свесни да цео град мора да живи за овај пројекат кроз афирмацију енергије заједништва и енергије знања. Овај пројекат није само везан за културу већ и за образовање, привреду , туризам, у социолошком смислу и много шире. Такође смо били свесни да наши културни потенцијали, наше културно наслеђе, културне и креативне индустрије, одрживи културни туризам и културна инфраструктура, могу послужити као стратешки алат за стварање прихода. Свесни тренутка, свесни шансе коју смо као генерација добили, свесни одговорности пред прецима , али пре свега пред будућим покољењима, свим снагама, пуни ентузијазма, радимо на реализацији овог пројекта” нагласио је Бранислав Митровић.

Поред инфраструктурних, представљени су и бројни програмски садржаји. Након “Празника светлости”, на Тргу партизана 22. марта концерт ће одржати група ”Галија”, за 23. март заказан је концерт групе “Ван Гог”, 19. маја на истом месту наступиће Биг Бенд и Урош Перић и 25. маја хор ”Колибри”.

Маестро Бојан Суђић наступа 1. јуна, Народни ансамбл и Хор РТС-а на Светски дан музике,21. јуна, а ,”Охридска легенда” биће изведена 28. јуна. 2. јула наступа маестро Дејан Савић са програмом ”Верди”, 5. јула Иван Босиљчић и Уметнички ансамбл “Бинички”, а 30. августа долази Биг Бенд РТС-а са изведбом ”Гершвина”.

Јавор, споменик мајору Илићу

Поред тога, премијера представе ”Путујуће позориште Шопаловић” у Народном позоришту очекује нас 27. марта, у јулу ћемо имати прилику да присуствујемо летњем биоскопу и ревији филмова Стива Тешића код Хидроцентрале, а у октобру ћемо имати велику ретроспективну изложбу Слободана Ере Миливојевића у Градској галерији. 

Ове године, обележићемо и неке од великих јубилеја – 180 година цркве Светог Ђорђа и 185 година Ужичке гимназије. Такође, млади из региона, а и шире, биће присутни на сада већ традиционалном пијанистичком такмичењу које организује Музичка школа “Војислав-Лале Стефановић”.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *