Представа „Едип“ најбоља на 28. Југословенском позоришном фестивалу

Једногласном одлуком стручног жирија и публике, представа “Едип” Југословенског драмског позоришта Београд проглашена је за најбољу на 28. Југословенском позоришном фестивалу, који је одржан у Ужицу од 1. до 7. новембра.

Сцена из представе ЕДИП Југословенског драмског позоришта Београд

Стручни жири радио је у саставу Миодраг Табачки, сценограф, костимограф и универзитетски професор – председник жирија и чланови: глумица Урша Раукар-Гамулин, културолог и књижевник Милош Латиновић, драматуршкиња Бранислава Илић и професор Милан Нешковић, редитељ.

Награде на 28. Југословенском позоришном фестивалу  

1. Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ – Додељује се представи ЕДИП Југословенског драмског позоришта Београд за особено тумачење класике на савремен начин.

2. Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ РЕЖИЈУ  ̶  Додељује се ВЕЉКУ МИЋУНОВИЋУ за режију представе ОЧЕВИ И ОЦИ Народног позоришта Београд. Мићуновићева режија је прецизна и особена у контексту тумачењу савременог романа преведеног на драмски језик, са посебном посвећеношћу ликовима преломне историјске епохе.

3. Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ ЖЕНСКУ УЛОГУ – Додељује се ВАЊИ ЕЈДУС за улогу Елизабете Медаковић у представи ОЧЕВИ И ОЦИ Народног позоришта у Београду. Вања Ејдус је уверљиво, конзистентно и сценски сликовито тумачила лик странкиње у земљи која је не прихвата.

Панорама Ужица

4. Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ МУШКУ УЛОГУ – Додељује се МИЛАНУ МАРИЋУ за улогу Едипа у представи ЕДИП Југословенског драмског позоришта. Марић је промишљено али еруптивно тумачио антички лик, повезујући га са савременошћу у којој живимо, показујући да се људи и времена не мењају.

5. Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ СЦЕНОГРАФИЈУ – Додељује се ИВАНКИ-ВАНИ ПРЕЛЕВИЋ за сценографију представе НЕСПОРАЗУМ Црногорског народног позоришта из Подгорице. Награда је додељена због конзистентног и иновативног осмишљавања сценског простора.

6. Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ КОСТИМОГРАФИЈУ – Додељује се МАРИЈИ МАРКОВИЋ-МИЛОЈЕВ за костиме представе ЕДИП Југословенског драмског позоришта у Београду и ОЧЕВИ И ОЦИ Народног позоришта у Београду. Марија Марковић-Милојев је у обе представе костиме извела маштовито доследно и тачно у историјским контектстима представа.

7. Награда АРДАЛИОН ЗА ЕПИЗОДНУ УЛОГУ – Додељује се СЕНИ ЂОРОВИЂ за улогу Нанке у представи ОЧЕВИ И ОЦИ Народног позоришта у Београду. Сена Ђоровић је доследном интерпретацијом лика из народа дефинисала хабитус традиционалних слојева нашег друштва у преломним временима.

8. Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉЕГ МЛАДОГ ГЛУМЦА и Награда ПОЛИТИКЕ „АВДО МУЈЧИНОВИЋ“  ̶  Додељује се АЛЕКСАНДРУ ВУЧКОВИЋУ за улогу Михаила Медаковића у представи ОЧЕВИ И ОЦИ Народног позоришта из Београда. Вучковићева инпретерација на најбољи начин дочарава фатализам младости у историјским турбулентним временима.

9. Специјална НАГРАДА АРДАЛИОН – Додељује се ансамблу представе НАШ РАЗРЕД Градског драмског казалишта Гавела из Загреба за колективну глумачку игру.

Публика је највишу оцену, 4,80 доделила представи “Едип” Југословенског драмског позоришта.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *