ЛЕД расвета – светло будућности

ЛЕД расвета унела је праву револуцију у индустрији расвете
/ Фото Justin Lane на Unsplash

Психолози кажу да светло има моћан утицај на нас и може имати дубок ефекат на наше расположење, продуктивност, емоције и опште благостање. То се односи и на природну, сунчеву светлост, али и на расвету која је у добром делу дана око нас. 

Као пример наводе да светло може директно утицати на наше расположење. Сунчева светлост може побољшати наше расположење и енергију. Светло игра кључну улогу у регулисању нашег унутрашњег биолошког сата. Помаже у регулисању сна, будности и хормонске равнотеже.

Осветљење околине утиче на продуктивност и концентрацију, подижући будност и фокус, док недовољно осветљење води умору и смањењу пажње.

Светло има утицаја и на наше емоционално искуство и перцепцију околине. На пример, боје светла могу изазвати различите емоционалне реакције – топлије боје попут црвене и наранџасте обично изазивају осећај топлине или узбуђења, док хладније боје попут плаве могу деловати умирујуће или опуштајуће.

Квалитетно осветљење може допринети осећају психолошког благостања и удобности у простору. Ствара пријатну атмосферу и подстиче осећај сигурности.

Панорама Ужица

Врсте светла

Природна светлост долази од Сунца и сматра се најприроднијом и најздравијом врстом светла за људе. Она садржи целокупни спектар боја и има кључну улогу у регулацији нашег биолошког сата.

Остала светла су вештачка, створена вештачким изворима, као што су сијалице, флуоресцентно светло, ЛЕД расвета и слично. Вештачко светло може имати различите карактеристике и боје у зависности од врсте сијалице и технологије која се користи.

Примена нових технологија није потиснула традиционалну расвету, као што су лустери и лампе, које и старим и новим дизајном остају украс дома.

И данас очаравају лустери тешког и раскошног дизајна, са много детаља и украса. Такви су некад красили дворове племића и куће богатих трговаца и били симбол луксуза и богатства. Велики, раскошни лустери са много кристала и данас су функционални и естетски доминантни у бројним дворанама.

Лустери данас нагињу минималистичком дизајну, неконвенционалним облицима, у комбинацији различитих материјала, стакла, пластике и метала.

Слична прича је и са лампама, а то најбоље потврђује чињеница да уз сва иновативна решења у технологији и дизајну, зелена банкарска или библиотекарска лампа вероватно остаје најпознатија стона лампа свих времена. Толико је препознатљива и присутна, али мало ко зна да је лампу осмислио амерички инжењер Харисон Мекфадин и патентирао дизајн лампе која се састојала од постоља од месинга са зеленим стакленим абажуром са белом унутрашношћу.

Током последњих деценија расвета доживљава значајне технолошке иновације. Посебно је ЛЕД расвета унела праву револуцију у индустрији расвете.

Да доживите истинско богатство дизајна и технологија декоративне, техничке и лед расвете можете погледати сајт mobiliart.rs и видети са колико разних идеја и решења можете осмислити ваш ентеријер и екстеријер.

У салонима расвете имате широк избор лустера, подних, зидних и стоних лампи, дечије расвете, широлу палету лед расвете – сијалице, лед траке, унутрашњу и спољну лед расвету за ваш дом и лед панеле за пословне просторе.

ЛЕД расвета и њене предности

ЛЕД је скраћеница за светлеће диоде (Light Emitting Diode – LED). Оне могу бити направљене у разним величинама, снагама и бојама. ЛЕД диоде су полупроводнички елементи који емитују светлост када се струја проводи кроз њих. Ова технологија омогућава ефикасну и дуготрајну производњу светлости.

ЛЕД расвета има неколико кључних предности у односу на традиционалне врсте осветљења које је чине ефиксаном, популарном и широко примењеном у комерцијалним и стамбеним просторима.

У поређењу са класичним сијалицама, ЛЕД сијалице:

  • Троше знатно мање електричне енергије (до 10 пута),
  • Имају знатно дужи век трајања (до 50.000 радних сати),
  • Еколошки су прихватљивије јер не садрже штетне материјале,
  • Одају мање топлоте док су укључене,
  • Постижу пуну светлост одмах кад се укључе,
  • Могуће је прилагодити интензитет светлости, боју и распоред светла.

Са овим предностима лед расвета може прилично смањити рачуне за струју пружајући светлост која вам је потребна.

Посебну популарност имају ЛЕД панели који се састоји од више ЛЕД диода смештених унутар танког панела. Ови панели се препоручују за осветљење у различитим просторима, укључујући канцеларије, школе, болнице, трговине и домове.

ЛЕД панели су танки и елегантни, што их чини естетски прихватљивим решењем за различите ентеријере. ЛЕД панели се израђују у различитим величинама, облицима и бојама светлости како би одговарали различитим потребама корисника.

Примена нових технологија у расвети

ЛЕД технологија се успешно и на више начина може интегрисати у расвету са паметним контролама преко интернета. Корисници могу даљински контролисати своје осветљење путем паметних телефона или других уређаја, подешавати боју и интензитет светла, прилагођавати распоред осветљења према својим потребама и жељама и користити сензоре за аутоматско укључивање и гашење светла.

У овој области користе се и напредне оптичке технологије које омогућавају прецизније усмеравање светлости и дистрибуцију светлосног снопа. Ово је посебно корисно у комерцијалним и индустријским апликацијама где је потребно осветлити одређене површине или објекте са високом прецизношћу.

У области расвете све више се користе еколошки прихватљиви материјали за израду светиљки. Ови материјали укључују рециклиране метале, стакло, пластику и друге материјале који су мање штетни по животну средину и који имају мањи еколошки отисак.

Посебан допринос нових технологија је у побољшању енергетске ефикасности која смањује потрошњу енергије и чува прородне ресурсе.

Расвета се непрекидно развија и унапређује како би постала ефикаснија, паметнија и еколошки прихватљивија.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *