ПВЦ столарија за топлину вашег дома

За пријатност сваког кутка у вашем дому / Фото: Unsplash

Топлина ПВЦ столарије најпре значи енергетски врло прихватљиво решење за прозоре и врата у вашем дому. Термоизолационе и звучне предности које доноси материјал и начин израде ове врсте столарије подразумева скоро никакав губитак топлоте у просторијама и смањење спољних утицаја као што су хладноћа, ветар или бука која допире из околине.

Друго значење топлине коју ова врста столарије уноси у ваш дом је онај фини осећај пријатности, ушушканости, модерне естетике и пуне функционалности, у којој флексибилност употребе и сигурност имају важну улогу.

Чиниоци популарности

Данас све више зграда и кућа има овакве прозоре и врата. Материјал, технологија израде и систем функционисања основни су чиниоце ове популарности.

Материјал од кога се израђује ова столарија је поливинил-хлорид (ПВЦ) . Од 1959. године, када су од овог материјала произведени први прозори, квалитет и технологија израде су значајно напредовали.

Данас је ПВЦ столарија широко прихваћена у свету и масовно се уграђује у станове, куће и пословне објекте у оквиру грађевинске индустрије, као и неке специфичне објекте у којима су прозори и врата од овог материјала најприхватљивији (на пример, у пловне објекте).

Уз све друге предности ПВЦ столарије цена је такође чинилац због које је прихватљивија од својих главних конкурената – дрвене или металне (алуминијумске) столарије од којих је јефтинија.  

Предности ПВЦ столарије

Назив ове врсте столарије – ПВЦ, потиче од материјала од кога је израђена – поливинил-хлорида. То је термопластични полимер који има бројне предности, а најважније су следеће:

Панорама Ужица
  • изолација – термална и звучна,
  • трајност,
  • енергетска ефикасност,
  • естетика,
  • одржавање.

Одлична термална и звучна изолацију омогућавају одржавање жељене температуре у просторији и смањењу буке из околине.

Трајност подразумева изузетну отпорност на временске утицаје, као што су киша, снег и јако сунце. Важне одлике су и што ова врста столарије не трули и не кородира, што дрвена и метална столарија временом тешко избегну.

У околностима повећаног значаја енергије, ПВЦ столарија због своје изолационе способности утиче на смањење потрошње енергије, било да је реч о грејању или хлађењу простора, а то значи и нижи износ на рачунима за плаћање.

Естетика је важна одлика ПВЦ столарије јер делује модерно и може се лепо уклопити у дизајнерска решења или ваше замисли унутрашњег или спољашњег изгледа вашег дома. Углавном се производи у белој боји, али може се израђивати и у другим бојама, премазати специјалном фарбом или налепити фолијом у боји и текстури која вам одговара.

Једноставно одржавање је важна одлика која утиче на избор ове врсте столарије јер се лако чисти (довољна је влажна крпа), не захтева никакво посебно одржавање ни улагања за ту намену.

Шта утиче на цену ПВЦ столарије  

Због наведених предности ПВЦ столарија је често избор за објекте модерне естетике, али је веома важно да њена уградња буде професинално изведена како би све предности задржале своју способност и функционалност. Тада ПВЦ столарија може трајати деценијама.

На цену ПВЦ столарије утиче величина прозора и врата, број комора у профилима и стакла. У профилима су коморе испуњене ваздухом и већи број комора значи и бољу изолацију, али то утиче и на повећање цене. С обзиром да ПВЦ столарија обично има између две и осам комора, разлика у њиховом броју није занемарљива када је у питању цена.

ПВЦ столарија обично има двослојно или трослојно стакло, а између слојева стакла је неки од племенитих гасова који додатно повећава изолациону функцију. Израђују се и посебна стакла која смањују продор УВ зрака. Ове специфичности такође утичу на цену.

Ваш избор ће зависити и од тога где постављате прозоре и врата. Ако су то предели са оштријом климом онда се препоручују боље перформансе које ће обезбедити и бољу енергетску ефикасност и већу отпорност на променљиве временске прилике.

Али једно је сигурно, квалитетна ПВЦ столарија и њена правилна уградња сигурно ће бити ваш прави избор, било где да реновирате или тек градите ваш дом.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају