Личности

 • Ђорђе Пилчевић

  Новинар и публициста Ђорђе Пилчевић (1938–2017) рођен је у Крушчици у општини Ариље. Основну школу похађао је у родном месту, Суботици и Земуну, а нижу гимназију и Школу ученика у привреди у Београду. Радио је као службеник у предузећу „Пролетер” у Ариљу и Народном одбору општине Ариље. У листу „Вести“ био је новинар од 1963.… (види цео чланак)

  Ђорђе Пилчевић
 • Љубомир Симовић

  Мало је градова у Србији који су имали срећу да се у њима роди и одрасте песник неуобичајеног сензибилитета који ће, много касније, подарити књигу попут „Ужица са вранама“. Љубомир Симовић, песник, драмски писац и есејиста, рођен је у Ужицу 2. децембра 1935. године. У Симовићевој биографији пише: „У време песниковог детињства, шумске јагоде су… (види цео чланак)

  Љубомир Симовић
 • Александар Лале Милосављевић

  Рођен је у Ужицу 1935. године. Након Ужичке гимназије, завршио је студије југословенске књижевности на Филолошком факултету у Београду. Радио је као професор, а потом је био управник Народног позоришта Ужице од 1973. до 1992. године. Био је драматург, сценариста и писац, врсни беседник, интелектуалац и велики познавалац позориште уметности. Родном граду посветио је књиге… (види цео чланак)

  Александар Лале Милосављевић
 • Владимир Сивцевич Волођа

  Рођен је 1972. године у Липецку, Русија. Радио је као графички дизајнер на Новом Зеланду и Србији. Од 1995. године се професионално бави графичким дизајном, илустрацијом, карикатуром, графиком. Излагао на групним изложбама, фестивалима и објављивао у часописима у Аргентини, Белгији, Бразилу, Бугарској, Данској, Чешкој, Финској, Француској, Немачкој, Холандији, Италији, Ирану, Израелу, Кореји, Новом Зеланду, Пољској,… (види цео чланак)

  Владимир Сивцевич Волођа
 • Вук М. Остојић

  Вук М. Остојић (1845-1904) је био обућар и трговац-извозник. У овећој групи виђених грађана Ужица који су живот скончали између 1901 и 1910. године, био је и Вук Остојић, велики мајстор обуђарског заната, школован у Бечу. Трговином се бавио када су у питању били уносни послови и само да би финансијски ојачао занатску радњу и… (види цео чланак)

  Вук М. Остојић
 • Гаврило Поповић

  Гаврило Поповић (1823 – 1881) потомак је свештеничке породице. Свештеници су му били и деда Миливоје и отац Обрад и стричеви Арсеније и Никодин. Основну школу учио је у селу Жиравама, засеоку села Годовика. По завршеној богословији службовао је као учитељ у Миоковцима и Ариљу. Године 1849. постао је свештеник у Ужицу, а 1852. године… (види цео чланак)

  Гаврило Поповић
 • Др Иван Коларић

  Рођен је 1952. године у Клењу, код Богатића. Матурирао је гимназију у Лозници. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Филозофском факултету у Београду. Био је гимназијски професор у Крупњу (Рађевина). Затим је био професор Филозофије са етиком и Масовних комуникација, као и шеф Катедре за филозофију и социологију на Учитељском факултету у Ужицу. Такође, био… (види цео чланак)

  Др Иван Коларић
 • Драган Р. Филиповић

  Драган Р. Филиповић (рођен 1958. године у Ужицу) је српски писац фантастике, стрипски и телевизијски сценариста. Од 1979. године објавио је три романа, као и педесетак прича у Сириусу, Алефу, Знаку Сагите, Свескама и Књижевној речи. Угледни уредник и издавач Бобан Кнежевић је означио Филиповића као „гиганта српске фантастике“. Приче је објављивао у САД (у… (види цео чланак)

  Драган Р. Филиповић
 • Драгиша Милосављевић

  Историчар уметности. Студирао је српскохрватски језик и југословенску књижевност и историју уметности. Завршио последипломске студије на социологији културе и уметности.   Од 1992. до 2004. године био је директор Народног музеја у Ужицу. Руководилац је више истраживачких пројеката из области историје уметности и градитељства, од којих се најзначајнијим сматрају истраживачко-конзерваторски и рестаураторски радови на манастиру… (види цео чланак)

  Драгиша Милосављевић
 • Драгутин Драги Аранђеловић

  Драгутин Аранђеловић (рођено презиме Коњевић)(1899 – 1943) рођен је у Ужицу 1899. године. Основну школу и Гимназију завршио је у Ужицу, а Трговачку академију у Београду. После краћег рада у престоници вратио се у Ужице где је радио у Привредној банци. Био је власник биоскопа „Луксор“ од 1930-1941, а познат по иновацијама које је уносио… (види цео чланак)

  Драгутин Драги Аранђеловић
 • Жанка Матић

  Рођена 1952. у Ужицу. Дипломирала на Филозофском факултету, група историја уметности у Београд, 1982. године. Културолошки факултет, смер конзервације и рестаурације сликарства дипломирала у Цетињу 1988. године. У Фиренци, 1987. године, похађа специјалистички курс за конзервацију и рестаурацију штафелајног сликарства при Институту за уметност и рестаурацију. 1988. ради на рестаурацији фреско сликарства у манастиру Градиште… (види цео чланак)

  Жанка Матић
 • Крста Цицварић – некрунисани краљ српске „жуте” штампе

  Пише: проф. др Владимир Баровић Рад и дело Крсте Цицварића треба посматрати на комплексан начин, јер његова идеолошка лутања и честе политичке преоријентације неретко су га у каснијој историји журналистике произвели у пример уредника који је спреман на све. То је делимично и заслужио својим радом, али у одређеној мери има и претеривања и неправедних… (види цео чланак)

  Крста Цицварић – некрунисани краљ српске „жуте” штампе