Vremeplov

 • Prvi broj časopisa „Užice na Internetu“

  Prvi broj časopisa „Užice na Internetu “ – časopisa za Užičane i o užičkom kraju, kako je u zaglavlju stajalo, objavljen je 24. septembra 1996. godine. Redakciju su činili Radenko Mutavdžić, Predrag Supurović, Goran Poštaš, Vladimir Sivčević Volođa i Aleksandar Bogićević. U rad su se uključivali i saradnici, a posebno zadovoljstvo činilo je povremeno slanje… (vidi ceo članak)

  Prvi broj časopisa „Užice na Internetu“
 • Prva internet prezentacija Muzeja „Staro selo“ Sirogojno

  U saradnji sa Zoricom Ivković napravljen je prvi sajt Muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu. Prigodan tekst ilustrovan izabranim fotografijama dostojno je svetu predstavio ovo naše kulturno blago. https://www.uzice.net/sirogojno/ (vidi ceo članak)

  Prva internet prezentacija Muzeja „Staro selo“ Sirogojno
 • Prvi sajt užičke Gimnazije

  Prva internet prezentacija užičke Gimnazije je postavljena 1999. godine u saradnji našeg tima i profesorke Ružice Marjanović. Povod je bilo obeležavanje 160 godina rada gimnazije. Za današnje pojmove, izgled i sadržaj je skroman, ali u ono vreme to je bio veliki iskorak. Ovaj sajt ostaje kao beleg početaka upotrebe Interneta u Užicu. https://www.uzice.net/gimnazija (vidi ceo članak)

  Prvi sajt užičke Gimnazije
 • Prvi sajt Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu

  Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu je prvi put organizovan 1996. godine. Organizator je Narodno pozorište, a naš sajt Užice.Net je od 1999. bio domaćin i prvog sajta ovog festivala koji je pratio predstave i druga dešavanja u okviru ove manifestacije. Festival postoji i danas, ušao je u dvadeset sedmu sezonu, sada ima svoj zvanični sajt,… (vidi ceo članak)

  Prvi sajt Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu
 • Prvi sajt književnog konkursa „Milutin Uskoković“

  Kulturno-prosvetna zajednica opštine Užice ustanovila je 1993. godine književnu nagradu „Milutin Uskoković“ za najbolju neobjavljenu pripovetku. Namera ovog konkursa je afirmacija savremene srpske pripovetke. Kasnije je konkurs organizovalo Društveno preduzeće „Art“, a potom Narodna biblioteka Užice. Sajt Užice.Net je zabeležio nagrađene na ovom konkursu u periodu od 1993. do 2004. godine. https://www.uzice.net/konkurs/ (vidi ceo članak)

  Prvi sajt književnog konkursa „Milutin Uskoković“
 • Obnova starih česama

  https://www.uzice.net/cesme/ (vidi ceo članak)

  Obnova starih česama
 • Prvo Đetinjarenje

  ,

  Prvo Đetinjarenje, organizovana rekreativna biciklistička vožnja kroz klisuru reke Đetinje, održano je davne 2001. godine. Početak oktobra i ne baš idealne vremenske prilike nisu se isprečile pred idejom da se organizuje jedno ovako druženje. Grupa koju su činili profesorka Ruška Marjanović, nekoliko biciklista i gomila dece iz Gimnazije, otisnula se u avanturu koje se i… (vidi ceo članak)

  Prvo Đetinjarenje
 • Hajka na vuka, Zlatibor – 2006

  Na Zlatiboru je 4. marta 2006. godine održana Manifestacija Hajka na vuka, koja se razlikovala od svih prethodih i potonjih. Propratio je je masovni protest aktivista za zaštitu životinja. Ljudi iz cele Srbije su došli da stanu u zaštitu divljači koju ubijaju radi zabave. Događaj je privukao veliku medijsku pažnju a i mi smo fotografijama… (vidi ceo članak)

  Hajka na vuka, Zlatibor – 2006
 • Užički IRC-eri

  Ono što je danas Facebook to je pre dvadeset godina bio IRC – servis za druženje na Internetu. Iako je Internet u Srbiji još bio u povojima, Užičana je bilo podosta, uglavnom mladih srednješkolskog i fakultetskog uzrasta. Danas su to sve odrasli ljudi, obrazovani i porodični, neki i rasuti po celom svetu. Pored druženja na… (vidi ceo članak)

  Užički IRC-eri
 • Prvi građanin male varoši

  Godine 1960. počelo je snimanje verovatno prvog dugometražnog igranog filma koji je snimljen u Užicu: Prvi građanin male varoši, u režiji Puriše Đorđevića. Ova ljubavna drama je prvi put prikazana 13. februara 1961. godine. Nije neobično da je baš Užice izabrano za snimanje filma, jer je upravo za vreme snimanja ono zaista prolazilo kroz transformaciju… (vidi ceo članak)

  Prvi građanin male varoši

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545