Роман

 • Бунтовница у сенци  – Нађа Тешић

  Нађа Тешић (Ужице, 1939 – Њујорк, 2014), познатија као сестра америчког оскаровца Стива Тешића, остала је за живота, поготово као књижевница, скоро потпуно непозната у српској средини, иако је иза себе имала четири романа, неколико драма и мноштво написаних сценарија. Иако је пред крај живота све чешће долазила у Србију, нарочито након НАТО бомбардовања, чињеница… (види цео чланак)

  Бунтовница у сенци  – Нађа Тешић
 • Лена ХАД – Горан Којадиновић

  Роман “Лена ХАД” је вишеслојно дело неког новог жанра, или књижевног правца (можда и неке будуће епохе), чија је битна карактеристика – која се уочава одмах на почетку и истрајна је до последње странице – да није базиран на пређашњим литерарним искуствима у књижевности, већ нуди нов и аутентичан израз. Тај нови жанр аутор назива… (види цео чланак)

  Лена ХАД – Горан Којадиновић
 • Афрички учитељ – Горан Којадиновић

  Роман „Афрички Учитељ“ је дневник сећања наратора, ученика, на изузетан и необичан живот једног човека – његовог учитеља – Драгог Монаха. Изузетно топао, личан роман посвећен човеку утемељитељу духовног пута наратора. Танана спрега између узрока и последица свега што јесмо. Прате се четири фазе сазревања човека – четири архетипа по Јунгу. Симболично значење има лајт… (види цео чланак)

  Афрички учитељ – Горан Којадиновић
 • Своја књига туђих утисака – Горан Којадиновић

  Парадокс у наслову романа указује на парадокс у животу. А најпре онај о стваралаштву и његовом смислу. Роман почиње изненађујуће необичном идејом да главни јунак наручује обиман тираж своје прве књиге који ће спалити. Покреће се асоцијативни ток мисли читаоца о спаљивању књига кроз историју човечанства и о безумним рушењима и урушавању цивилизацијских тековина сваковрсног… (види цео чланак)

  Своја књига туђих утисака – Горан Којадиновић
 • Пријатељи – Горан Којадиновић

  Роман „Пријатељи“ је дневник ретроактивних догађаја и апсурда који се једном десио наратору. Обухвата успомене на незаборавно седмогодишње дружење три пријатеља у јазз кафеу где су доминирале теме о филозофији, психологији, музици, литератури, сликарству, метафизици… Дружење које надилази реалност исказану речју супростављено је мотиву самоће у којој се сабирају разнолики елементи, промишљања наратора, стрпљење, иницијација,… (види цео чланак)

  Пријатељи – Горан Којадиновић
 • Кару – Стив Тешић

  Стојан – Стив Тешић (1942–1996), рођени Ужичанин који је од детињства живео у Америци, добитник Оскара 1980. године за сценарио филма „Breaking Away“, аутор је романа „Кару“ који је до сада имао 35 издања на шест светских језика. Роман је објављен постхумно 1998. године у Америци, а „Њујорк тајмс“ га је прогласио најбољом књигом те… (види цео чланак)

  Кару – Стив Тешић
 • Тринаест минута – Иван Ршумовић

  Потрошене душе После читања другог романа Ивана Ршумовића, ужичког песника и прозаисте, намеће се питање: зашто је човек лиричан у болу и љубави? Одговор би могао да гласи: зато јер та стања, мада различита по природи и оријентацији, извиру из најдубљег и најинтимнијег дна нашег бића. Та два, дубоко проживљена, наречена осећања не само да… (види цео чланак)

  Тринаест минута – Иван Ршумовић
 • Сабља грофа Вронског – Добрило Ненадић

  Овај обимни и звучног наслова роман, спада у ред најбољих остварења српских списатељских пера у 2002. години и донела је аутору још једну номинацију у избору за најпрестижнију српску књижевну награду, НИН-ов роман године. Новим романом, Ненадић показује да се и даље налази у самом врху српске књижевности и да његов списатељски дух није уморан.… (види цео чланак)

  Сабља грофа Вронског – Добрило Ненадић
 • Проклета Јерина – Видан Николић

  Овогодишња продукција „Народне књиге“ изнела је на књижевно тржиште »Проклету Јерину«, књигу нашег суграђанина, професора Учитељског факултета и књижевника, доктора Видана Николића. Наглашавам да овде није реч о новој књизи, већ о најновијем издању професоровог сјајног романа „Сенка деспотице“, који је ушао у круг најбољих српских романа последње деценије двадесетог века. Професор Видан Николић већ… (види цео чланак)

  Проклета Јерина – Видан Николић
 • Умаћи огледалу – Весна Делић

  У издању Арт-Логоса из Београда и Центра за културу из Бијеле, 2000. године је издата књига Весне Делић, под насловом Умаћи огледалу. Тако је још пре четири године ова млада Ужичанка, иначе студент Економског факултета у Крагујевцу, храбро и изненада, закорачила у свет књижевности, да би се, још изненадније, из њега повукла. Овим не желим… (види цео чланак)

  Умаћи огледалу – Весна Делић
 • Краткодневица – Светислав Басара

  Непорецива је чињеница да Светислав Басара у свакој новој књизи успева да, пре свега на плану форме, обнови већ написано, као и да култивишући властиту приповедачку стратегију стилским и значењским иновацијама одржи будном читалацку знатижељу Приповедач ће нам у кратком роману „Краткодневица“ саопштити: „Традицији склони читаоци коначно могу да закључе да сам се дозвао памети:… (види цео чланак)

  Краткодневица – Светислав Басара
 • Страх од људи – Слободан Ристовић

  Године за нама памтићемо по томе што, ма колико се трудили да их заборавимо, увек ћемо их памтити. По злу, наравно, јер да је по добру, зар бисмо се трудили да их заборавимо? Но, и лоше године пролазе, а и код њих се провуче нека добра „ствар“, нешто лепо што нећемо желети да заборавимо. Управо… (види цео чланак)

  Страх од људи – Слободан Ристовић