27. Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“ Ужице

Све је спремно за почетак 27. Међународне колоније уметничке керамике „Злакуса“ у Ужицу

Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“ у Ужицу, 27. по реду, биће одржана од 8. до 18. августа у Галерији „Рефлектор“ у бившој касарни у Крчагову.

Свечано отварање Колоније је у среду, 9. августа у 13 часова.

На овогодишњој колонији уметничке керамике учествује 9 уметника, од којих двоје из Бугарске. Гост колоније је Деса Ћазић Кален из Канаде.

Током трајања колоније уметници ће обићи радионице мајстора грнчара у Злакуси, а планиране су и посете Потпећкој пећини и Стапарку у Стапарској бањи.

На досадашњих 26 колонија радило је 380 уметника из 38 земаља. Оставили су око 800 радова који ће, како Град Ужице планира, добити простор за сталну изложбу.

Панорама Ужица

Пројектом „Керамика Злакуса“ аутор Софија Бунарџић, академски сликар керамичар, сачувала је и обогатила прожимање између традиционалног грнчарства, јединственог по материјалу и методу рада, и савремених тенденција у уметничкој керамици.

Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“ од оснивања 1996. године свестрано је подржана од министарстава за културу и за науку и технологију, ужичке општине и касније Града, као и од угледних научних и уметничких институција у Србији.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *