Софија Бунарџић

Софија Бунарџић, академски сликар-керамичар

Рођена је 1955. године у Сплиту (Хрватска).

Завршила је Школу примјењене умјетности у Сплиту, одсек примењене графике, 1974. године, у класи проф. Петра Јакелића.

Факултет примењених уметности у Београду завршила је и дипломирала у класи проф. Ђорђа Росића, 1979. године, на предмету керамички дизајн – одсек керамика и стакло.

Имала је низ самосталних и ауторских изложби и више од 100 колективних жирираних изложби у земљи и иностранству. Учествовала је у раду бројних међународних колонија и симпозијума керамике.

Аутор је пројекта „Керамика Злакуса“ и идејни творац и организатор Међународне колоније уметничке керамике „Злакуса“ Ужице. Уметници на колонији стварају уметничка дела у јединственој техници у савременој керамици названој „Злакуса“.

Панорама Ужица

Добитница је више награда и признања, мађу којима и:

  • Плакете УЛУПУДС-а за допринос афирмацији струке (1996),
  • Плакете УЛУПУДС-а за стваралаштво (2003), за самосталну изложбу керамике под називом „Трагом ватре“, приређену у августу 2003. године у Музеју „Старо село“ у Сирогојну, као и за успешну реализацију Осме међународне колоније уметничке керамике „Злакуса 2003“,
  • Повеље Града Ужица, највећег градског признања (2011),
  • Награде за животно дело у области керамике (2018) коју УЛУПУДС додељује истакнутим ствараоцима за њихов целокупни професионални уметнички опус.

Члан је УЛУПУДС-а (Удружење ликовних уметника примењене уметности и дизајнера Србије) од 1982. године. Први је самостални уметник у Златиборском округу од новембра 1981. године.

У Уметничкој школи у Ужицу била је директор и професор на одсеку уметничке керамике.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Једно реаговање на на „Софија Бунарџић“

  1. […] и културно богатство таквог начина израде керамике, академски сликар-керамичар Софија Бунарџић, ауторским пројектом „Керамика Злакуса“ осмислила […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *