29. Дани Раче украј Дрине

У Бајиној Башти од 5. до 8. октобра одржава се традиционална манифестација „Дани Раче украј Дрине“. Ово ће бити 29. издање угледне манифестације која је почела 1995. године у организацији Фондације „Рачанска баштина”, са циљем даљег изучавања културно-историјског значаја манастира Рача и мисије рачанских монаха на преписивачкој делатности, коју су започели у манастиру и његовим скитовима, а наставили после сеобе 1690. године у новој постојбини.

Манастир Рача / Фото: Доброчинство

Вредно је помена да је први председник Програмског савета Фондације и један од најзаслужнијих за успешан почетак манифестације „Дани Раче украј Дрине“ био писац и академик Милорад Павић. Он је на отварању прве манифестације нагласио значај и пример рачанских калуђера у очувању идентитета српског народа, утолико вреднијем јер је текао у мрачним вековима његове прошлости и настављен и далеко од постојбине, у туђим земљама куда су морали поћи заједно са својим народом.

Традиционално богат програм ове угледне духовне свечаности, ове године испуниће изложбе, представе, промоције књига, концерти, филмови, а награда Рачански печат биће уручена архимандриту Сави Ристићу. Мирослав Ристић, у монаштву Сава, дошао је манастир Рачу давне 1962. године. Игуман је постао 1985, а од 1997. је архимандрит и старешина манастира, који је значајно унапредио живот у манастиру и у њему дочекао бројне госте, угледне научнике, књижевнике и уметнике, а приликом освештавања конака, ризнице и библиотеке свечаности је присуствовао и патријарх српски Павле.

Организатори истичу да је у првом плану плаката којим се најављује програм манифестације „29. Дани Раче украј Дрине” тренутно стање реконструкције зграде за потребе изградње Музеја ћирилице као центра будуће целине Дом ћирилице. Реч је о објекту некадашње школе у Рачи на којој увелико трају грађевински радови на изградњи музеја у непосредној близини манастира Рача.

ПРОГРАМ 29. ДУХОВНИХ СВЕЧАНОСТИ – ДАНИ РАЧЕ УКРАЈ ДРИНЕ

5. октобар (четвртак)

Дрина, сплаварење, кану, чамац

19.00 – галерија Установе „Култура“ – Oтварање свечаности и изложбе са ликовне колоније „Пљесково – Зеленика 2023“

20.00 – сала биоскопа – Дуодрама „Патријарх Павле – Бити човек међу људима и нељудима“. Ова представа рађена по тексту Јована Јањића у режији Милана Руса, у извођењу Милана Малбаше и Александра Дунића, има за циљ да кроз уметнички израз искаже аутентичну реч патријарха Павла, који је велики део свог монашког живота провео у манастиру Рача.

6. октобар (петак)

Галерија Установе „Култура“ – 18.00 – Представљање зборника Удружења књижевника Кипријан Рачанин „Кипријанов кладенац IX“

20:00 – Пројекција филма „Свети Јаков Тумански“ који осветљава део живота овог српског светитеља

7. октобар (субота)

Галерија Установе „Култура“ – 19.00 – Промоција књиге Драгише Милосављевића „Солотник“ о средњовековном граду на обронцима Таре

20.00 – сала биоскопа – Концерт оркестра Бојане и Небојше Брдарић

8. октобар (недеља)

Манастир Рача – 08.00 – Света литургија

9.30 – Додела Рачанског печата за 2023. рачанском архимандриту Оцу Сави (Ристићу).

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *