Обележавање 75 година Историјског архива Ужице

У оквиру обележавања јубиларних 75 година постојања Историјски архив Ужице приредиће више догађаја.

У четвртак, 5. октобра у 18 часова у Свечаној сали Градске куће биће представљена монографија „Коло српских сестара Ужице – мисија доброте 1921-2022“ аутора Слободанке Мире Станковић-Ћирковић.

У понедељак, 9. октобра у 13 часова у Историјском архиву свечано ће бити отворена изложба и стална поставка „Записни дуб“ аутора Жељка Марковића.

У уторак, 10. октобра у 17 часова у сали биоскопа Арт биће приређена промоција монографије „Први век Слободе“ аутора Немање Нешића.  

Историјски архив Ужице основан је 1948. године.

Панорама Ужица

Влада ФНРЈ, на предлог Комитета за школе и науку, 12. марта 1948, издала је Наредбу о привременом обезбеђењу архива, што је довело до стварања архивских средишта у Републици Србији.

Наредбом је забрањено свако уништавање, пресељавање из места у место, отуђење, као и одабирање архивске грађе без претходног одобрења надлежног државног архива.

Министарство просвете је, споразумом са Државним архивом, основало на територији Србије 16 већих центара (архивска средишта) у Београду, Шапцу, Пожаревцу, Крагујевцу, Титовом Ужицу, Чачку, Врању, Лесковцу, Прокупљу, Нишу, Пироту, Зајечару, Светозареву, Крушевцу, Новом Пазару и Ваљеву.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају