Ликовна колонија „Трнава – Владимир Митровић“ почиње 16. августа

Ликовна колонија „Трнава – Владимир Митровић“ одржава се ове године од 16. до 20. августа у Галерији Митровић у златиборском селу Трнава. Биће то 31. окупљање уметника на овој колонији, наставак традиције коју је Владимир Митровић (1953-2016), самоуки сликар и вајар установио за живота, а касније наставили Културни центар Чајетина и Атеље „Трнава“, под покровитељством општине Чајетина.

Из бројних записа о Владимиру Митровићу издвајамо речи песника Слободана Ристовића: Препознатљив по себи, а упоредив са најбољом самоуком сликарском браћом, његов пут се разгранао, како кроз завичај, тако и диљем света. Митровићеве слике на каменим плочама обиграле су Јапан, а камене птице облетеле Европу. Неко ко уме да окрилати камен заслужује и да лети – да се по њему пут и траг назива. Доћи на Златибор а не видети сликарску галерију „Трнава“ у Трнави, где бораве слике и скулптуре Владимира Митровића, значи недовољно напојити душу.

Владимир Митровић је своје слике и скулптуре излагао на око педесет самосталних и исто толико колективних изложби у Југославији и иностранству. Прву награду добио је 1969. године на републичком конкурсу, а од бројних каснијих издвајамо Диплому Масарикове академије примењених уметности у Прагу 1998. године и Републичку награду за скулптуру 1999. године.

Владимир Митровић

Аутор је више биста познатих личности – Димитрија Туцовића, народног хероја Сава Јовановића Сирогојна, архимандрита Мелентија Стефановића, српске глумице Жанке Стокић, песника Михајла Ћуповића.

Ликовна колонија у Трнави која носи име Владимира Митровића, чува успомену на његово јединствено уметничко дело и његово гостопримство за више стотина стваралаца из Србије и околних земаља који су боравили у колонији и радили заједно с њим.

Панорама Ужица

На овогодишњој колонији учествују сликари Миљана Драшковић, Драган Тасић, Божидар Јоксимовић, Бранимир Ћировић и Валентина Тодорић из Ужица, Александар Тодић из Новог Сада, Ева Гравара из Београда, Софија Станић из Шљивовице, Андријана Ђенић са Златибора, Љуба Митровић из Сирогојна, Данијела Миловановић из Пожаревца и Горан Екмешчић из Бајине Баште.

Отварање колоније планирано је у среду, 16. августа у 17.00 часова.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *