Манифестација „Плетиљама у част“ у Сирогојну

У Музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну, промоцијом књиге „Добрила“ аутора Зорана Јеремића, на енглеском језику, отворена је манифестација „Плетиљама у част“.  

Књига „Добрила“ на енглеском језику објављена је уз подршку Делегације Европске уније у Србији, а свечаности у Сирогојну присуствовао је и амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

“Ваша подршка и ангажовање су од великог значаја за даљи развој културе и уметности, као и за промоцију родне равноправности”, истакла је Светлана Ћалдовић, директорка Музеја на отвореном “Старо село” Сирогојно, захваљујући свима који су дали допринос да се сада објави издање на енглеском језику, након објављивања књиге “Добрила” 2019. године
/ Фото Град Ужице

Издање на енглеском језику има за циљ да се ова дирљива прича пренесе изван граница Србије, јер Добрила Васиљевић–Смиљанић је у неколико деценија на крају прошлог века дала неизмеран допринос економском оснаживању жена у сеоским подручјима  Златибора развојем домаће радиности ручно плетених џемпера.

Добрила је установила један од најбоље организованих примера женског предузетништва и створила модни бренд који је и данас препознатљив. Њени изузетни доприноси огледају се у развоју читавог села Сирогојна, иницијативи за изградњу Музеја на отвореном ,,Старо село“ Сирогојно, оснаживању жена у остваривању принципа родне равноправности и очувању културног наслеђа.

Свечаности у Сирогојну присутвовали су и Станко Благојевић, вд помоћника министра за међународне односе и европске интеграције у области културе и градоначелница Ужица др Јелене Раковић Радивојевић. Ова манифестација је део програма “Ера културе”.

Ђетиња

“Плетиљама у част” употпуњена је концертом „Прело – Коло Пријатељства“, на коме су наступили солисти Националног ансамбла игара и песама „Коло“ и познати српски уметници.

Аутор пројекта „Плетиљама у част“ Гордана Гога Грубјешић и удружење „Коло Пријатељства“ овом манифестацијом дочаравају амбијент у коме се уз песму рађала инспирација за вредно наслеђе које су створиле и очувале плетиље златиборског краја.

Ђетиња

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *