Изложба посвећена Мирослављевом јеванђељу у КЦ Златибор

У галерији Културног центра Златибор, у наставку манифестације „Духовним стопама“, посетиоци су имали прилику не само да виде, него и да прелистају факсимил Мирослављевог јеванђеља. Свим заинтересованима је омогућено разгледање стручно вођене изложбе „Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље“ до 17. фебруара од 10 до 17.00 часова.

Факсимил Мирослављевог јеванђеља на изложби у Културном центру Златибор

Поставку посвећену књизи, коју је УНЕСКО уврстио у највреднија документа целокупног човечанства, до сада је видело више од 1.400.000 посетилаца широм света.

О најстаријем и највреднијем ћириличном рукопису говорио је приређивач изложбе Вељко Топаловић.

„Ово је изложба о путу Мирослављевог јеванђеља кроз време и простор. Ту су факсимили, најбоље могуће копије Мирослављевог јеванђеља и српског псалтира који се чува у Минхену, два најбоља и најскупља факсимила на свету. У изради ове изложбе учествовало је 300 светских стручњака. Мирослављево јеванђеље је најстарији сачуван српски средњовековни рукопис на ћирилици. Он се сматра највреднијим српским покретним добром које је 700 година провело у манастиру Хиландар а у току два светска рата чувано је са свим златом које се налазило у Србији у том тренутку. После Другог светског рата држава Србија је уложила 10 милиона евра у неуспешни покушај израде фототипског издања. Овде се налази и факсимил српског псалтира, рукописа из 14. века. То је можда најраскошнији псалтир у Европи зато што има највећи број минијатура осликаних на злату“.

Гост на предавању био је Инок Сава са Свете Горе који је донео чудотворну икону Млекопитатељицу и увеличао овај духовни догађај.

У оквиру овог завршеног догађаја манифестације „Духовним стопама“, која се одржава од Божића до Сретења у Културном центру Златибор, биће приказан документарни филм „У почетку беше реч“ о драматичном историјату најстаријег српског ћириличног рукописа.

Панорама Ужица

Документарни филм добио је прве награде на светским фестивалима, а факсимилна издања из 1998. и 2019. године откупиле су највеће библиотеке и универзитети света.

Златибор прес

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *