Обележавање 130 година организованог туризма на Златибору

Мултимедијална фонтана на Златибору / Фото ТО Златибор

Јубиларних 130 година организованог туризма на Златибору биће обележено у суботу, 19. августа од 18 часова у Културном центру Златибор.

У више програмских тачака свечане академије биће истакнути најважнији резултати развоја обимног и систематског рада на унапређењу туризма на планини.

Поводом јубилеја, заслужним за афирмацију Златибора биће додељена признања. Добитници су Љубивоје Ршумовић, Божидар Ковачевић и Михаило Ћуповић. Сваки је својим уметничким делом и личним залагањем учинио Златибор препознатљивим местом који данас привлачи стотине хиљада посетилаца из Србије, окружења и далеких дестинација света.

Програм обележевања наставља се у Галерији Културног центра отварањем изложбе „Светлописом кроз прву српску  ваздушну бању“ аутора Снежане Ђенић, историчара и музејског саветника. „Светлопис“, тај магични изумљени апарат који бележи тренутак и зауставља време, низао је слике Златибора од којих аутор изложбе креира сликовиту причу о својој, нашој и планини свих њених заљубљеника.

Јубилеј заокружује време од 1893. и ручка краља Александра Обреновића код извора хладне воде Кулашевац, који се узима као почетак организованог туризма на Златибору, па све до данас, до његовог израстања у водећи планински туристички центар у Србији.

Ужичка плажа

Гости Златибора имаће прилику да поводом јубилеја исте вечери присуствују музичком спектаклу – концерту Симфонијског оркестра и хора РТС-а под диригентском палицом маестра Бојана Суђића, на Краљевом тргу од 20.30 часова.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *