Ужичка тврђава на поштанској маркици

Поштанска маркица публикована поводом 650 година од помена Ужичког града представљена je у галеријском простору Историјског архива Ужице у петак, 22. децембра.

Дубровачки историчар Мавро Орбин у свом делу „Краљевство Словенаˮ (1601) помиње Ужице и описује сукоб Николе Алтомановића са кнезом Лазаром Хребељановићем (1371—1389) и босанским баном и касније краљем Твртком Котроманићем (1353—1391), који су заједно са одредима угарског бана у Мачви Николе Горјанског опсели и снажно напали ужичку тврђаву у лето 1373. године.

Без шансе да се извуче, Никола се предао, али га је Стефан Мусић, сестрић кнеза Лазара, ослепео, а његову земљу победници су разделили међу собом.

Према дубровачким изворима Никола Алтомановић је умро 1395. године, надживевши своје непријатеље, али без моћи и утицаја на тадашње српске прилике, пред све ближе турско надирање на Балкан.

Ужичка тврђава је више пута рушена и обнављана. Након последењег рушења тврђаве 1863. године, њено пропадање трајало је више од сто година.

Ужичка плажа

Тек је у периоду од 1973. до 1984. године извршена њена делимична реконструкција и конзервација.

Обимнијих и значајнијих радова на реконструкцији није било све до 2019. године када је почела реализација замашног пројекта реконструкције горњег града и конзервација средњег и доњег дела.

Завршетком изградње главне куле на врху града и конзервацијом и уређењем околног простора 2022. године, Ужице је поново добило свој Стари град, налик ранијем, у лепоти какву и заслужује препознатљиви симбол града.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *