Obeležavanje 130 godina organizovanog turizma na Zlatiboru

Multimedijalna fontana na Zlatiboru / Foto TO Zlatibor

Jubilarnih 130 godina organizovanog turizma na Zlatiboru biće obeleženo u subotu, 19. avgusta od 18 časova u Kulturnom centru Zlatibor.

U više programskih tačaka svečane akademije biće istaknuti najvažniji rezultati razvoja obimnog i sistematskog rada na unapređenju turizma na planini.

Povodom jubileja, zaslužnim za afirmaciju Zlatibora biće dodeljena priznanja. Dobitnici su Ljubivoje Ršumović, Božidar Kovačević i Mihailo Ćupović. Svaki je svojim umetničkim delom i ličnim zalaganjem učinio Zlatibor prepoznatljivim mestom koji danas privlači stotine hiljada posetilaca iz Srbije, okruženja i dalekih destinacija sveta.

Program obeleževanja nastavlja se u Galeriji Kulturnog centra otvaranjem izložbe „Svetlopisom kroz prvu srpsku  vazdušnu banju“ autora Snežane Đenić, istoričara i muzejskog savetnika. „Svetlopis“, taj magični izumljeni aparat koji beleži trenutak i zaustavlja vreme, nizao je slike Zlatibora od kojih autor izložbe kreira slikovitu priču o svojoj, našoj i planini svih njenih zaljubljenika.

Jubilej zaokružuje vreme od 1893. i ručka kralja Aleksandra Obrenovića kod izvora hladne vode Kulaševac, koji se uzima kao početak organizovanog turizma na Zlatiboru, pa sve do danas, do njegovog izrastanja u vodeći planinski turistički centar u Srbiji.

Panorama Užica

Gosti Zlatibora imaće priliku da povodom jubileja iste večeri prisustvuju muzičkom spektaklu – koncertu Simfonijskog orkestra i hora RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, na Kraljevom trgu od 20.30 časova.

Taraturs krstarenje Perućac - Višegrad - Perućac

Podelite: