Историјски архив Ужице

Историјски архив Ужице основан је 1948. године. Од тада Установа је прешла дуг развојни пут од малог архивског средишта до савремене архивске установе.

Више деценија Архив није имао свој простор и услови рада били су изузетно тешки. Био је смештен у згради Окружног народног одбора, задужбини проте Гаврила Поповића, потом у познатој „Ђенића кафани“, а од јануара 1967. године у северном крилу зграде Скупштине општине Ужице. Године 2009. коначно се усељава у свој објекат.

Зграда Историјског архива је модерно здање, урађена наменски по свим архивистичким стандардима, не само у Републици Србији већ и у региону. И у периоду отежаних услова за рад, као и данас – у савремено опремљеној згради, запослени се труде да свој посао на заштити архивске грађе обављају професионално. Уложено је много труда и рада, још од првих прикупљених докумената, који су са подручја Златиборског округа унети у Архив, како би архивски фондови били смештени и заштићени према архивистичким стандардима.

Поред тога, Архив је увек стајао на располагању грађанима, установама, фирмама, удружењима и осталим корисницима са територије Златиборског округа, на решавању њихових захтева и потреба.

Својом делатношћу Установа је показала да је отворена према свим друштвеним чиниоцима, старајући се о културној баштини ужичког краја. Остварујући сарадњу са архивима у земљи и иностранству, културним, научним и образовним установама, Архив је представио и учинио доступним богатство својих фондова и збирки. 

Панорама Ужица

Немерљива је улога Архива у ширењу свести о значају чувања архивске документације, што је реализовано кроз бројна предавања, семинаре, саветовања, изложбе, промоције архивских издања, прилоге у штампи, као и у радио и ТВ емисијама.

И у наредним годинама Архив ће наставити своју делатност како би и будуће генерације схватиле значај очувања културне баштине.  

Адреса:

Жичка 17, 31000 Ужице

Тел: 031/513-484; 062 882 74 37; 062 882 74 38

E-mail: arhivue@ptt.rs

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају