Песникова прича Славка Вукосављевића

У издању Удружења „Колектив Ужице“ из штампе је изашла књига Милоша Јевтића „Песникова прича – разговори са Славком Вукосављевићем“. Истовремено, ово је 232. књига из Јевтићеве колекције „Одговори“.

Књига садржи разговор за емисију Гост Другог програма који је Милош Јевтић, уредник Радио Београда, снимио 27. јуна 1984. године са познатим српским песником Славком Вукосављевићем (Ужице, 1927  – Београд, 2004).

С обзиром на то да Славко Вукосављевић није волео да даје интервјуе, овај разговор представља прворазредни књижевно-историјски документ.

Као што је пракса у свим Јевтићевим књигама, и „Песникова прича“ је илустрована фотографијама из Вукосављевићевог живота, као и песмама у рукопису. Уреднички тим (Зоран Жеравчић, Зоран Јеремић) успео је да из породичне архиве добије велики број фотографија, од којих се десетак први пут објављује.

Посебно ваља истаћи надахнут предговор књижевника  Драгана Драгојловића, бившег министра вера у Влади Републике Србије и бившег амбасадора Републике Србије у Аустралији, дугогодишњег председника Андрићеве задужбине у Београду и пријатеља Славка Вукосављевића.

Панорама Ужица

Сведочанство Славка Вукосављевића представља важан допринос културној историји Србије, Ужица и ужичког краја. Ова књига је прво издање које реафирмише стваралачки и животни пут истакнутог ужичког песника, аутора поеме „Кадињача“.

С обзиром на то да се 2024. године обележава 20 година од Вукосављевићеве смрти, као и на његове до краја живота нераскидиве везе са родним градом, на објављивање ове књиге гледамо и као на вредан допринос пијетету и неговању сећања на великог ужичког и српског песника.

Специфичност ове књиге је у објављивању већег броја руком писаних  песама.

Књига „Песникова прича – разговори са Славком Вукосављевићем“ објављена је уз финансијску подршку града Ужица.

(Удружење „Колектив Ужице“)

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *