Реализација пројекта Музеја ћирилице код Бајине Баште

Радови на изградњи првог Музеја ћирилице у региону теку предвиђеном динамиком и завршена је прва фаза градње објекта у селу Рача код Бајиној Башти који ће бити од великог значаја за очување спрског националног писма.

План је да се у Музеју ћирилице кроз добро осмишљену сталну поставку представи историјат, развој, изузетна лепота и практичност српског писма, као и домети и значај Рачанске преписивачке школе / Фото РИНА

Окончани су радови на комплетној реконструкцији зграде некадашње школе у Рачи и њеном претварању у објекат погодан за музејску делатност. Радови су у највећој мери финансирани од стране Министарства културе Републике Србије, кроз програм „Градови у фокусу 2023”, којим је Општини Бајина Башта за пројекат „Дом ћирилице” опредељено 17 милиона динара.

– Визија пројекта јесте да на основу вековне историје неговања и чувања српског писма у Рачи кроз труд калуђера преписивача, чување Мирослављевог јеванђеља у овом манастиру, као и већ предузетих многобројних активности у Бајиној Башти на заштити националног писма, Дом ћирилице буде нова културна институција с наменом да чува и негује ћирилицу, представља историјат и вредности нашег писма и да развија културу и туризам у овом делу Србије – истиче Синиша Спасојевић, руководилац пројекта „Дом ћирилице” и иницијатор бајинобаштанских активности на заштити и неговању ћирилице.

Дом ћирилице је круна активности које се спроводе по питању очувања ћирилице у Бајиној Башти и он ће сигурно бити нови импулс који ће допринети трајном јачању капацитета културе и дугорочном развоју овог краја. Културна понуда Бајине Баште изградњом Дома ћирилице биће заступљена током целе године, а не као што је сада случај само приликом манифестација и догађаја који се организују.

РИНА

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545