/

Свечаном доделом награда завршен Кустендорф 2024

Оснивач фестивала Емир Кустурица: Хвала младим ауторима за социјалну свест коју су исказали у филмовима / Фото: Кустендорф

Доделом награда на свечаности на Мећавнику у Мокрој Гори завршен је 17. Међународни филмски фестивал Кустендорф.

Прва награда „Златно јаје“ припало је Михаилу Горобчуку из Русије за филм „Љубичаста земља“. У образложењу жирија наводи се да филм уверљиво обрађује тему усамљености и празнине која „напада сву децу света када се родитељска пажња скрене са њих доласком на свет млађег брата или сестре“ и да је најпоетичнији и садржи све елементе седме уметности.

Другу награду „Сребрно јаје“ добио је индијски редитељ Вивек Раи за филм „Шанти“.

Филму из Хрватске „Ниска трава“ редитеља Давида Гаша припала је трећа награда „Бронзано јаје“, а специјално признање „Вилко Филач“ примио је директор фотографије Тин Острошић.

Малин Ингрид Јохансон из Шведске за филм „Маден“ припала је награда „Вилко Филач“ за најбољу фотографију и Специјална награда жирија.

Панорама Ужица

Специјална награда жирија додељена је Никосу Кирицису за филм „Аутопут сломљеног срца“.

На свечаном затварању оснивач фестивала Емир Кустурица захвалио је младим ауторима на великом интересовању за фестивал у Мокрој Гори и за социјалну свест коју су исказали у филмовима.

– Оно што је најлепше у вашим филмовима је што имате осећај за људе који су на неки начин избачени на маргину друштва, што не правите филмове о богатим кретенима него се бавите оним што је била карактеристика 70-их и 80-их година. То саосећање је велика ствар, то сам ја радио читав живот. Ви сте на добром путу – рекао је Емир Кустурица.

Овогодишњи, 17. по реду Кустендорф, одржан је од 23. до 27. јануара под слоганом „Не надзор, кинематографија!” За Кустендорф 2024 пријављено је укупно 536 краткометражних филмова младих аутора из света.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *