Помоћ кад је најпотребнија

Фото Unsplash

Помогни ми кад ми је тешко, кад ми је лепо могу и сам – каже народна изрека чија истинитост се најбоље потврђује у ситуацији кад имате баш велики проблем који сами тешко можете решити. То се односи и на оне изненадне тренутке нежељених догађаја кад морате реаговати, а нисте довољно прибрани да урадите све што је тада неопходно.

Једна од тих ситуација је и смрт члана породице, посебно изненадна. Додатна компликација настаје ако се то деси током боравка у иностранству, или вам је блиски сродник живео у иностранству а желите да га сахраните у Србији. Тада нити сте довољно прибрани да реално и рационално процените шта вам је све чинити, нити знате међународне прописе за превоз покојника из иностранства.

Зато је најбоље да у таквој ситуацији ангажујете агенцију регистровану за превоз покојника из иностранства и да њима препустите спровођење посебне и доста захтевне процедуре.

Како је регулисан превоз покојника из иностранства

Међународни превоз покојника регулисан је различитим међународним и националним прописима, као и споразумима између држава. Потребно је знати низ детаља који регулишу ово питање, а односе се на здравствене и санитарне захтеве, транспортна средства, а потребно је прибавити и прилично обимну папирологију.

Превоз тела преминулих може се вршити авионом, бродом и возилом за превоз покојника из иностранства које мора испуњавати одређене захтеве, а која поседују агенције регистроване за такву врсту услуге.

Ужичка плажа

Потребна документација укључује извод из матичне књиге умрлих, здравствене сертификате, спроводницу за међународни превоз покојника, његов пасош, изводе из матичне књиге рођених и венчаних, извештај лекара о узроку смрти, може се тражити и потврда санитарне инспекције о безбедности сандука и потврда о гробном месту где ће се извршити сахрана… Само због папирологије јасно је зашто је то посебна и захтевна процедура.

Постоје међународни споразуми који регулишу међународни превоз покојника, као што је Римски споразум о међународном превозу тела преминулих (The Rome Agreement on the Transfer of Corpses). Овај споразум олакшава међународни превоз тела преминулих између држава које су га ратификовале. У случају додатних компликација помоћ пружају и конзуларна представништва.

Препорука је да ангажујете специјализовану агенцију

Ангажовање агенције за превоз покојника из иностранства велика је помоћ кад вас задеси такав губитак. Кажемо помоћ, јер поред професионалне услуге коју наравно плаћате, њихова спремност да вам олакшају тежак тренутак низом савета и објашњењем прописа и обичаја, та њихова предусретљивост много вам значи у тим тренуцима.

Може се догодити да особа премине током посете или боравка код вас, али живи у иностранству и породица жели сахрану тамо. И у том случају најбоље је ангажовати агенцију за међународни превоз покојника, јер и та процедура има своје специфичности, познавање домаћих прописа и прописе земље у које треба извршити превожење.

Специфичност и осетљивост услуге превоза покојника из иностранства захтева од агенције која се бави овим послом професионалност, одлично познавање међународних прописа и специфичних захтева који се могу јавити при комплетирању документације. Њихова специјална возила за извршење ове услуге морају испуњавати прописане стандарде и подлежу контроли надлежних инспекција.

Уз то је неопходно и уважавање тешког тренутка за породицу, пружајући пуну помоћ у достојанственом испраћају какав сви људи заслужују на крају свог животног пута.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *