Врата за собу као део ентеријера

Било да уређујете свој тек изграђени дом или вршите неко реновирање увек је дилема како то учинити. Стилови су разни, трендови ипак пролазни, али она константа вашег дома сте управо ви – ваши укуси, склоности, осећај за лепо, потреба за функционалним.

Пажљивим избором и усклађивањем боја створите хармоничан и пријатан амбијент / Фото Francesca Tosolini на Unspalsh

Важно је које боје волите, које материјале бирате за прозоре, улазна и врата за собу, желите ли јаче или дискретније светло, да ли вам је за намештај битнији изглед или функционалност. Можда вам је ближи минимализам у опремању јер даје више простора и једноставније облике и линије, а можда би да имате пуно декоративних детаља, фотографија и слика по зидовима, ситних ствари по ћошковима, биљке у угловима?

Зато је естетика ентеријера комплексан концепт који може бити под утицајем различитих фактора, али се већина људи опредељује да то буде у складу са оним што они воле, где се осећају пријатно и опуштено.

Битни елементи ентеријера

Међу кључним елементима који највише утичу на естетику ентеријера су:

  • боје,
  • материјали,
  • расвета,
  • намештај,
  • улазна и собна врата,
  • простор и распоред,
  • декоративни елементи,
  • природа у дому.

Боја зидова, подова, намештаја и декоративних елемената, а посебно њихова усклађеност, има важну улогу у одређивању атмосфере и визуелног утиска ентеријера. Зато поведите рачуна да пажљивим избором и усклађивањем боја створите хармоничан и пријатан амбијент.

Дизајнери радо комбинују разне материјале, попут дрвета, камена, стакла, метала, текстила, како би дали карактер простору. Избор и комбиновање материјала битно утичу на изглед и елеганцију ентеријера.

Све што замислите може изгледати и другачије под утицајем светла. Ако желите осмислите расвету тако да њоме можете трансформисати простор, наглашавајући поједине детаље и стварајући одговарајућу атмосферу. Комбинујте врсте расвете, попут амбијенталне, функционалне и декоративне, како бисте постигли жељени ефекат према потреби или расположењу.

У избору намештаја ипак нагласак нека буде на функционалности. Стил, облик, боја и материјали намештаја треба да буду усклађени међу собом и са укупним дизајном простора како би се постигла хармонија и равнотежа.

Панорама Ужица

Са истим стварима у стану, али другачије распоређеним, можете прилично променити функционалност и естетику ентеријера. Зато добро осмислите распоред и коришћење простора да добијете простран и привлачан амбијент.

Можда се људи понајвише разликују према гледању на детаље и декор у стану. Колико треба украсних детаља, слика на зидовима, породичних фотографија на комоди, огледала, тепиха, јастука. Треба то све и чистити, јер за прашину кажу да је космичка појава и колико год да је чистиш увек је има. Можда ви волите више декорације, али остали у кући нису за то. Договор кућу гради, па нека тако буде и са декорацијом.

Оно за шта ипак треба наћи простор је мало природе у кући. Биљке и природни елементи као што су дрвени детаљи и неки камени украс могу унети осећај топлине и природности у ентеријер.

Улазна и собна врата за лепши ентеријер

Иако улазна врата више утичу на спољни изглед ваше куће ипак су део и унутрашњег погледа и зависно од распореда просторија могу да утичу на изглед ентеријера.

За улазна врата поред естетике битна су још два критеријума – сигурност и термоизолација. Врата на улазу у вашу кућу или стан треба да одају утисак сигурности, да је ваш дом заштићен од провалника.

Термоизолациона својства улазних врата су веома важна, као и изолација спољних зидова, јер омогућавају добру топлотну изолацију и спречавају губитак топлоте кроз врата током хладних дана.

Естетски утисак улазних врата део је укупног спољашњег изгледа вашег дома. Зато је важно и да се стилски уклапају у архитектуру куће. Изаберите врата која не одударају од фасадних боја и изгледа прозора, већ са њима чине пожељан склад.

За разлику од улазних, врата за собу много више утичу на изглед ентеријера. Обично су врата за собу родитеља иста као врата за дечију собу, али је прихватљива и одређена разлика у детаљима која може допринети динамици ентеријера.

Врата за собу са неочекиваним облицима или геометријским дизајном могу додати дозу оригиналности и модерности ентеријеру.

Материјал собних врата треба да буде исти јер то доприноси стилској усклађености, али детаљи у виду апликација, бојa, рељефних узорака и слично, могу их разликовати на вратима дечије собе од врата за собу родитеља.

Материјали за собна врата

За израду собних врата користе се различити материјали, а избор материјала обично зависи од естетских преференција, функционалности, буџета и стила ентеријера.

Дрво је један од најчешће коришћених материјала за израду врата за собу. Дрво као природни материјал даје топлину простору и омогућава широк спектар стилова и завршних обрада. Различите врсте дрвета имају различите карактеристике, па тако можете бирати између храста, јавора, букве и других врста.

MDF (Medium-Density Fiberboard) или медијапан је композитни материјал направљен од обрађених дрвених влакана и везива. Он је најчешће јефтинија опција од пуног дрвета, а може се обликовати у различите стилове.

Стаклена врата су елегантан избор који даје више светлости у просторију и ствара отворенији амбијент. Углавном се комбинује са другим материјалима попут дрвета или метала, делом због естетике, а још више из практичних разлога како би се смањила површина стакла због ломљивости.

ПВЦ (поливинил-хлорид) врата су популарна опција због своје издржљивости, отпорности на влагу и једноставног одржавања. С обзиром да су ПВЦ прозори и улазна врата доста присутни због наведених карактеристика, онда се ради усклађености исти материјал обично користи и за собна врата.

Метална врата за собу су мање популарна јер више асоцирају на индустријску естетику, али могу бити део модерног решења ентеријера. Углавном се користе челик, алуминијум или месинг за израду металних врата.

Још да додамо да су по начину функционисања најприхватљивија класична панелна врата са отварањем на лево или на десно, али решење могу бити и клизна врата као практичан избор за уштеду простора, посебно у мањим просторијама.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545