Зебра завесе свуда око нас

Разлози за популарност зебра завеса су највише
у добром споју практичности и естетике

Употреба завеса има дугу и богату историју. Од практичног средства које је људима пружало заштиту од хладноће, сунца и инсеката, преко симбола луксуза и статуса, дошло се до естетике, уметности и модних трендова који повремено али редовно уводе нове моделе.

Данас су то зебра завесе које можете видети такорећи свуда око вас, на прозорима кућа, већег броја станова у скоро свакој вишеспратници, на пословним објектима и јавним установама.

Спој практичности и естетике

Разлози за популарност зебра завеса су највише у добром споју практичности и естетике. Актуелни модни тренд намеће зебра завесе као упечатљив детаљ ентеријера, јединственог дизајна, који својим наизменичним спојем тамних и светлих трака даје простору динамичност и ствара ефекат сличан зебриним пругама, па отуда и назив.

Споља гледано су нов, необичан и привлачан детаљ, а у унутрашњости просторије омогућавају подешавање више или мање светла, и дан и ноћ, што им и јесте други популаран назив. Њихова функционалност се огледа у бољем прилагођавању светлости у просторији, јер се подешавањем трака може постићи већа контрола осветљења и подешавање приватности према потреби.

Спектар боја, дезена и величина зебра завеса омогућава дизајнерима декоративна решења која се лако могу прилагодити осталим бојама и изгледу модерног ентеријера.

Материјали за зебра завеса

За израду зебра завеса користе се и традиционални али и иновативни материјали који могу имати и специфичну намену, као што је термоизолација или UV заштита.

Панорама Ужица

За прозирне траке обично се користи памук, а полиестер и други синтетички материјале и за прозирне и за непрозирне траке. Полиестер има пожељне особине, издржљив је, лако се одржава и не гужва се.

Израђују се и у комбинацији прозирне и непрозирне PVC фолије, као и од микрофибера који има глатку текстуру и модеран изглед.

Зебра завесе могу се поставити у свим просторијама. У дневној соби када пропуштају доста дневног светла, а увече обезбеђују пуну приватност. Погодне су у спаваћој соби да затамне простор и током поподневног одмора, као и за дечију собу док су још бебе и треба им миран сан.

Практичне су током врелих дана јер се смањењем количине светлости ствара пријатнија атмосфера и за рад и за одмор.

Подешавање светла може се вршити комбинацијом платна за зебра завесе од непровидног, полупровидног и провидног, једнобојног и вишебојног, до веселих дечијих дезена.

Још једна погодност зебра завеса је што се лако каче, на зидове, плафоне или крило прозора. Можете то урадити и сами уз основни алат, али мајстори то свакако боље ураде и често та услуга иде уз куповину завеса. Уколико имате посебне захтеве зебра завесе можете поручити према одговарајућим димензијама.

Завесе кроз историју

Првобитна практична употреба завеса кроз историју је добијале и друга значења.

Да покаже друштвену разлику, богатство до луксуза, статус и престиж. Да везом и ткањем улепшају простор. Да буду јединствена уметничка креација или масовни индустријски производ који их чини приступачним свима.

У античком свету, завесе су прављене од коже и тешких тканина, често украшене везом или драгим камењем. Биле су луксуз доступан само богатима.

Током средњег века, употреба завеса се проширила и постала је уобичајена на европским дворовима и у племићким кућама. Завесе су биле изузетно скупе, па су постале симбол богатства и престижа.

Ренесанса је завесе учинила уметничким делом. Израђиване су од скупоцених тканина и украшаване богатим везом и разним апликацијама.

У каснијим вековима употреба завеса постала је шире распрострањена најпре међу имућнијим слојевима друштва , да би их индустријски начин производње учинио присутним у готово свакој кући.

И данас завесе имају своју практичну функцију, а декоративност и естетику, материјале и дезене највише одређују модни трендови. Али, без обзира на промене у моди и технологији, завесе остају важан део ентеријера и чувају своје место у историји и култури широм света.

Врсте завеса

Поред зебра завеса којима смо овде посветили највише пажње јер су најновији модни хит, постоји много различитих врста завеса, а овде наводимо оне које се најчешће срећу.

Панелне завесе су модерне и елегантне и састоје се од равно искројених панела тканине. Поред функционалности погодно су естетско решење за велике стаклене површине, како у вашем дому тако и у пословном простору. Популарне су јер сваком простору дају модеран изглед. Материјали од којих се израђују могу имати различиту прозрачност, зависно од потребе и намене просторије.

Роло завесе се намотавају на држач на врху и кад су спуштене такође омогућавају пуну приватност. Могу се користити у стану или кући, а често се уграђују на велике стаклене површине у пословним објектима.

Тракасте завесе састоје се од висећих трака које се окрећу и на тај начин пуштају више или мање дневног светла у просторију. Елегантно су и модерно решење и за стамбене и пословне просторе, нарочито за покривање великих површина.

Венецијанери су завесе које чине хоризонталне траке обично од танког алуминијума. Оне се подешавају под одговарајућим углом како би омогућиле више или мање светлости у просторији.

Поред ових модернијих врста завеса и даље се користе традиционални модели, као што су завесе које се отварају и затварају повлачењем канапа. Раније су више коришћене у рустичним или традиционалним ентеријерима.

Римски модел завеса подижу се и спуштају вертикално помоћу ужета а некада и ланца. Када су подигнуте, формирају равну, сложену површину, а када су спуштене пружају потпуну приватност. Асоцирају на дугу традицију завеса богатих слојева аристократије.

Завесе су функционални и модни детаљ који опстаје у сваком ентеријеру. Који модел ћете изабрати зависи од осталог уређења вашег дома или пословног простора, а још чешће од промена моде, па су завесе детаљ који се повремено радо промени јер вам се свиди нешто новије и другачије.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *