Споменик Ломача на Доварју

Споменик Ломача на Доварју

Споменик на Доварју део је сећања на славне устаничке дане и слободну Ужичку републику у јесен 1941. године. Али и на тешка страдања народа и жртве партизанских бораца у борбама за одбрану извојеване слободе.

После слома устанка и Ужичке републике, у знак одмазде и застрашивања народа Немци су 14. децембра 1941. године у Ужицу на Доварју спалили двојицу мртвих партизанских команданата Душана Јерковића и Вуколу Дабића. Споменик је посвећен њиховом делу и жртви.

Душан Јерковић је био први командант Ужичког народоослободилачког партизанског одреда. Рођен је у Срему 1914. године и пре рата је био учитељ. Погинуо је на Кадињачи, 29. новембра 1941. у одсудној бици за одбрану слободног Ужица у Првој непријатељској офанзиви. За народног хероја проглашен је 1944. године.

Вукола Дабић је био заменик команданта Ужичког партизанског одреда и командант Ужица за време Ужичке републике. Рођен је 1902. године у Буару. Пре рата био је машинбравар и истакнути партијски и синдикални радник. Осуђен је на шест година робије коју је издржао у затвору у Сремској Митровици. Тешко рањен и опкољен од окупатора извршио је самоубиство у Буару 13. децембра 1941. године.

Обојицу су Немци, већ мртве, спалили на Доварју. Био је то још један у низу тешких злочина које је окупатор предузео у оквиру Прве непријатељске офанзиве и гушења распламсалог устанка у Србији у јесен 1941. Офанзива је покренута средином септембра и трајала је до почетка децембра. Операцијом је руководио штаб 18. немачког корпуса на челу са генералом Францом Бемеом. Процењено је да је укупна јачина непријатељских снага била око 80.000 војника.

Према наређењу немачке Врховне команде, над становништвом су вршене масовне репресалије и стрељања људи – 50 за сваког рањеног немачког војника, а 100 за сваког убијеног. За тешке ратне злочине генералу Бемеу је суђено у Нирнбергу 1946. године и он је у затвору извршио самоубиство.

Ђетиња, Велики парк

Непријатељска офанзива је окончана падом Ужичке републике. До 1. децембра Немци су заузели и Чачак, Пожегу и преостале делове ослобођене територије. Главнина партизанских снага на челу са Врховним штабом повукла се у Санџак и даље у Босну. Преостале мање партизанске јединице су у борбама током зиме разбијене.

На месту где су мртви спаљени партизански команданти Душан Јерковић и Вукола Дабић, у спомен њима и свим жртвама окупаторског терора подигнут је споменик „Ломача“ и откривен 24. септембра 1968. године. Аутори споменика су вајар Милица Рибникар-Богуновић и архитекта Угљеша Богуновића из Београда, а на плочи је текст песника Славка Вукосављевића.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *