Женске јакне – одећа за све сезоне и модне трендове

Јакна је одећа за сваку сезону – чак и лети лагане јакне добро дођу кад захладни или се ноћу дуже остаје напољу. Пролеће и јесен су увелико сезоне јакни, а зимске јакне све чешће замењују капуте.

Јакне су довољно топле да угреју и довољне комотне да у њима имате слободу покрета. Нови материјали вас успешно штите од кише и ветра, а капуљача је онај детаљ који јакну чини практичном за дневне ћуди времена.

Жене воле јакне јер поред њихових практичних предности уз јакне могу прилагодљиво и допадљиво да комбинују друге делове одеће, сукње, панталоне, чизме – модне комаде од лежерног до формалног.

Јакне – за све сезоне и све прилике / Фото Unsplash

Модни трендови

Женске јакне прате сезоне и модне трендове, али су постојаније пред променама, тако да се мењају детаљи, али материјали и кројеви остају препознатљиви.

Мода је динамична, мења се, али се и враћа. Колико се намеће као актуелна од модних дизајнера и модне индустрије која од промена заправо живи, толико је и субјективна, са печатом изразите индивидуалности и јединственог идентитета.

Јавор, споменик мајору Илићу

Преферирањем свог модног стила појединци измирују своју индивидуалност и актуелни модни контекст. То се нарочито види у одевању као кључној компонентни моде, али и у детаљима по којима могу бити и запамћени, нарочито као јавне и славне личности у свету уметности.

У одевању се мењају стилови, кројеви, материјали, боје, текстуре. Диктирају их утицајни модни дизајнери, брендови и стилисти – они креирају трендове у области одевања.

Модни трендови се лансирају из сезоне у сезону под преовлађујућим утицајем појединих фактора као што су филм, уметност, друштвене и културне промене и посебно модне ревије и кампање које намећу нове колекције и дају тон за актуелне модне трендове.

Понекад и хирови постају модни тренд и „плешу једно лето”, односно сезону, да се више никад не врате. Некада су поцепане панталоне биле знак сиромаштва, а модни тренд их је увео као планетарну појаву у одевању младих геренација. 

У последње време, све већа пажња посвећује се одрживој моди која има мањи утицај на околину. Ово укључује употребу одрживих материјала, етичку производњу и смањење отпада.

Мода женских јакни

Које женске јакне су биле или су и сада у тренду?

Кожне женске јакне никада не излазе из моде. Црна или смеђа кожна јакна су иконе које приличне сваком стилу, од casual до елегантног.

Шушкави материјали за израду пуф и штепаних женских јакни спадају у категорију лежерних комада одеће који ће вам хладне дане учинити топлијим.

Пуфнасте јакне су у тренду, посебно оне са oversized кројем, за удобност, чешће у спортским или casual комбинацијама.

Вунене јакне асоцирају на топлоту и топлину. Угрејаће вас и миловати. Добар су избор током зимске сезоне, за свакодневне али и формалне прилике.

Јакне са крзном нагињу луксузу. У новије време природно крзно замењује вештачко из етичких разлога и активизма друштава за заштиту животиња.

Спортске јакне не излазе из моде. Обично имају капуљачу као практичан и допадљив детаљ. У њима изгледате спортски, као да вас подмађују. Можете их комбиновати у лежерној варијанти али и са елегантним детаљима као пожељном контрасту, али са мером.

Ако било коју од ових јакни обучете бићете у тренду, јер њихово време не пролази.

Већ неколико сезона у моди су јакне-капути за зимски период. Екстравагантна је комбинација капутског штофа – велура са са штепаним шушкавцем, тканином за штепане јакне. Ова комбинација материјала спаја елеганцију, квалитет и удобност.

Израђују се и у варијанти скидања рукава када добијате дугачки штепани прслук, модни хит у коме сте баш тренди.

Јакне за кишу и снег

Посебан избор материјала и начин израде карактеришу јакне за кишу и снег. Водоотпорност је главна карактеристика материјала од којих се израђују, као што је најлон, полиестер и Gore-Tex, бренд високотехнолошких материјала који се често користи у изради одеће и обуће.

Комбинација водоотпорности и прозрачности спречава да вода прође кроз материјал, а прозрачност омогућава пролаз водене паре из одеће, тако да су јакне од овог материјала погодне за ношење током захтевнијих физичких активности.

Израђују се тако да спојеви и шавови не дозвољавају продор воде и да унутрашњи простор остаје сув.

Капуљача је скоро обавезни део јер штити главу од падавина и ветра.

Женске јакне за зиму израђују се од перја и синтетичких изолационих материјала који пружају изузетну топлотну изолацију. При изради се води рачуна да имају прилагођени крој који прати линију тела, а уједно омогућавају слојевито облачење. 

Анорак јакне – креативност материјала и модела

У моди су и такозване анорак јакне које имају специфичан дизајн и често су повезане са спортским или outdoor стилом.

Класични анорак има неколико карактеристичних елемената као што је предње копчање и облачење преко главе, а не са предње стране помоћу рајсфершлуса, као што је то случај са већином јакни.

Већина анорака има капуљачу, често са везицама које омогућавају прилагођавање, за бољу заштиту од ветра и кише.

Карактеришу их велики џепови са стране, а понекад и на предњој страни. Имају еластичне и подесиве делови ради бољег прилагођавања уз тело.

Водоотпорност им је главна карактеристика. Направљени су од платна или памука, али модерни модели често користе синтетичке материјале.

Анорак женске јакне имају практичан дизајн и намењене су пре свега за активности на отвореном. Али су прихваћене и популарне у свету моде и жене их носе и као урбану модну одећу, посебно у casual стилу.

Skidoo јакне су анорак типа и најпознатији су модел бренда Напапијри. Препознатљиве су по свом карактеристичном дизајну који подразумева облачење преко главе, капуљачу, водоотпорност, топлоту,  функционалне џепове. Постале су симбол урбаног и outdoor стила, а њихов препознатљив дизајн и функционалност привлаче жене и мушкарце који траже модерну и квалитетну јакну за различите временске услове.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *