Ламинат – добар избор

Квалитет и текстура површинске обраде ламината
могу учинити ваш простор допадљивијим / Фото Unsplash

Зашто је ламинат добар избор за под у вашем дому? Зато што је функционалан, лако се поставља и одржава, отпоран је и лепо изгледа. И све ово добијате уз повољну цену у односу на друге врсте подова. Савремени тренд у опремању животног простора је функционално а једноставно. Ламинат је управо материјал који одговара том захтеву.

Оно због чега је ламинат посебно популаран је његово лако постављање. Поготово што мајсторе није лако обезбедити, а и коштају. Додуше, они имају знања и вештине, али је повољност што вам за ламинат то није неопходно. Распитајте се мало и видећете колико је ваших познаника успешно завршило тај посао у свом стану или кући.

Будите и ви “сам свој мајстор” и успећете. Постављање ламината је једноставно, тако да са мало алата и вештине то можете урадити и сами. Кад су могли они, што не бисте и ви.

Како се поставља ламинатни под

Пре постављања ламината, најпре га после куповине оставите у просторији да преноћи или дуже, како би се прилагодио температури просторије. Имајте у виду да купите неколико лајсни више у односу на израчунату површину због могућих оштећења приликом постављања.

Припремите подлогу тако да буде равна и чиста. Ламинат можете постављати на осушени равнајући слој, али и преко претходне подлоге као што ПВЦ под, плочице, стари ламинат, паркет. Равна подлога је важна јер олакшава постављање и касније се лајсне не могу увијати и можда пуцати под оптерећењем. На подлогу се може поставити и нека изолациона фолија због влаге.

Ужице - панорама

С обзиром да се сваки материјал, па и ламинат, скупља и шири при промени температуре, при постављању лајсни оставите неколико милиметара простора до зида. Приликом даљег ређања лајсни водите рачуна да се ивице прецизно уклапају. За потребе скраћења лајсни користите тестеру, а најбоље да имате електричну убодну тестеру за равно и тачније сечење по означеној мери. Овај поступак се подразумева и ако се лајсне лепе за подлогу.

Кад испуните целу просторију ламинатом поставите обрубне летвице око ивица просторије ради заштите ивица ламината. И то је цео посао.

Шта утиче на квалитет ламината

Ламинат је увелико ушао у станове, куће, пословне објекте, канцеларије и друге наменске просторије. Разлоге смо навели, а за њихово што боље испуњење у понуди су ламинати разних квалитета.

Вишеслојни, дебљи ламинати су по правилу квалитетнији. Имају бољу издржљивост и отпорност на хабање. Стандардна дебљина ламината је обично између 8 мм и 12 мм. Дебљи ламинат се препоручује за прометније просторије. Према степену отпорности на хабање ламинат се класификује такозваном AC (Abrasion Class) оценом од AC1 до AC4. Виша AC оцена означава да је ламинат отпорнији.

На отпорност ламината утиче и квалитет површинске обраде. Примењују се различите технологије за побољшање површинске обрада чиме постаје отпорнијим на абразије и огреботине, а мрље се лакше уклањају. Део квалитета површинске обраде су и текстуре на ламинату, различите по дизајну и боји. Ово је важно за укупан изглед просторије у коју га постављате, јер допадљива текстура чини простор лепшим.

Посебно обратите пажњу ако је простор где постављате ламинат подложан влази. Онда изаберите ламинат са појачаном отпорношћу на влагу и воду. Овде је битна и подлога која се додатно може изоловати од ламината материјалима који спречавају продирање влаге. Добра подлога утиче и на правилно налегање ламината, чиме се смањује бука када се по њему хода.

Оно по чему можете проценити квалитет ламината је и гарантни рок који произвођачи дају уз свој производ. Ако они имају више поверења у свој производ и дужина гаранције је дужа. Висина цене је такође показатељ квалитета, али ту поведите рачуна приликом куповине. Брендови увек више цене своје производе, али зависно од ваших потреба на тржишту има и квалитетних ламината са прихватљивијом ценом.

Комбинација квалитет, цена и ваша финансијска могућност, упоређена са жељама и захтевима за квалитет и изглед ламината, одредиће на крају ваш избор. Али свакако нећете погрешити, јер ламинати су увелико освојили своје место у грађевинарству да могу бити и ваш добар избор.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *