Radovan Baja Vujovic

Radovan Baja Vujović

Rodjen je 1952.godine, živi i radi u Užicu.

Baja Vujović je strasni zaljubljenik u fotografiju i njene izražajne mogućnosti. Pripada mladjoj, radoznaloj i obrazovanoj generaciji koja, izmedju ostalog, na fotografiju gleda kao na moćan medij savremenog doba, ali i na njene kulturne i umetničke osobenosti i mogućnosti.

Kada se hroničari pozabave prošlošću drevne užičke varoši, čija je sudbina višestruko inspirativna, lako uoče vreme od vrsnog crtača i putopisca Kanica, koji je gotovo fotografskim umećem ovekovečio panoramu užičkog orijentalnog grada iz sredine XIX veka, pa do majstora fotografije Ilije Lazića, koji je novim tehničkim sredstvima memorisao jedan drugačiji grad i njegov mentalitet u sećanje ne samo savremenika već i onih koji takvo Užice nisu mogli zapamtiti.

Jedan od nastavljača hroničara Užica svakako je majstor fotografije Radovan Baja Vujović. Stvaralačkim zanosom i, izvesno je, umetnošću svoga objektiva, Baja Vujović sledi promišljeni scenario kakav bi da priču o Užicu iskaže izazovnim snom o lepoti bića grada u ovom vremenu.


Vidi: UŽICE NA PRVI POGLED