У Бајиној Башти памте племениту Евелину Хаверфилд

Снимио Иван Дакић

Мурал посвећен Евелини Хаверфилд, шкотској племкињи и болничарки у Србији у Првом светском рату, осликан је у центру Бајине Баште, на згради Основне школе „Рајак Павићевић“.

Ова храбра, необична жена за своје време, када је 1914. године избио Први светски рат основала је Женски корпус хитне помоћи и наредне године придружила се још једној британској хуманитарки Елси Инглис у Србији.

Почетком 1916. године, због немачке инвазије, биле су приморане да напусте Србију. Евелина се вратила у Енглеску, где је извештавала тамошњу јавност о ситуацији у Србији. Убрзо са Флором Сандс оснива „Фонд Пречасне Евелине Хаверфилд и Мајора Флоре Сандс“ за помоћ српским војницима и заробљеницима.

По завршетку рата Евелина Хаверфилд се 1919. вратила у Србију и у Бајиној Башти основала Дом за незбринуту децу.

Умрла је 21. марта 1920. године од упале плућа. Уз благослов владике Николаја сахрањена је у порти бајинобаштанског храма Светог Пророка Илије, као једино несвештено лице коме је црква пружила ту част.

Панорама Ужица

У спомен на њену племенитост у Бајиној Башти је 1930. године отворена „Дом-Болница Евелине Хаверфилд”. Касније је у црквеној згради отворен „Дом Евелине Хаверфилд”, чиме је испуњен Евелинин аманет да за све усамљене, напуштене и гладне постоји једно топло склониште под истим кровом.

Данас Дом здравља У Бајиној Башти носи њено име.

Евелина Хаверфилд је одликована највишим српским одликовањима: Орденом Светог Саве (IV и V реда) и Орденом Белог орла са мачевима, који јој је додељен постхумно у знак захвалности за све што је учинила за српски народ у време највећих страдања у Првом светском рату.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *